ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Καψής: Πάμε να πετύχουμε

Π. Καψής: Πάμε να πετύχουμε

Την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, τονίζοντας πως «όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα έχει κόστος».

«Είναι μπροστά μας δύσκολα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα και πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρές αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Καψής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real Fm και πρόσθεσε πως «όλα τα ζητήματα θα τα αποφασίσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί».

Εξήγησε ακόμη ότι «το PSI στα βασικά του στοιχεία είναι έτοιμο», αλλά, όπως ανέφερε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το οικονομικό πρόγραμμα.Η διαπραγμάτευση που γίνεται επ΄ αυτού με την τρόικα είναι «στο τελικό στάδιο» και μέσα στην ημέρα «θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις «κόκκινες γραμμές» που θέτουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για το ζήτημα των κοινών μετοχών στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τον 13ο και 14ο μισθό, απάντησε: «Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και δύσκολες οι αποφάσεις. Προφανώς, δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν πακέτα λύσεων με εναλλακτικές δυνατότητες και ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό για την οικονομία, για τους πολίτες, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την ύφεση, αλλά να μπορέσουμε ταυτόχρονα και να εξυπηρετούμε το χρέος μας. Δηλαδή, να μπορεί η οικονομία να πάει μπροστά. Είναι ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις, να πεις «Α! αυτό είναι χωρίς κόστος». Όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα έχει κόστος».

«Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να βρούμε λύση. Δεν είναι να αποτύχουμε. Ψάχνουμε να βρούμε λύση που θα την αποδεχτούν, προφανώς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Δεν πάμε να αποτύχουμε, πάμε να πετύχουμε», συμπλήρωσε ο κ. Καψής.

Κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία ότι ο πρωθυπουργός, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τη Δευτέρα θα καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε: «Δεν θέλω να κάνουμε τέτοιες υποθέσεις. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν μαζί με τον πρωθυπουργό τις αποφάσεις, για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα».

Τέλος, στο ερώτημα εάν η εναλλακτική λύση η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή, απάντησε: «Αυτό δεν θέλω να το συζητάω αυτή τη στιγμή. Προφανώς, εάν δεν κλείσουμε τη συμφωνία και αφεθούμε και πούμε «κάνουμε στάση πληρωμών μόνοι μας» θα πηγαίναμε για μια ανοιχτή χρεοκοπία. Αλλά, δεν νομίζω ότι υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο».