ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αποκτούμε άμεσα 18 Rafale και 4 φρεγάτες - Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μητσοτάκης: Αποκτούμε άμεσα 18 Rafale και 4 φρεγάτες - Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
IN TIME

Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα.

Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις, «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας».

«Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι' αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τα όσα έγιναν στην Μόρια έδειξαν πόσο εκρηκτικό μείγμα είναι η συνύπαρξη του κορωνοϊού με το μεταναστευτικό», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η Αγκυρα προσθέτει στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη την Μεσόγειο», τόνισε.

Και συνέχισε: «Μόνο ο επίλογος των προκλήσεων (της Αγκυρας) μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων. Δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε το αύριο εάν δεν καταφέρουμε με συνέπεια να διαχειριστούμε το σήμερα».

«Ηρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας. Ανακοινώνω έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων».

«Αποκτούμε άμεσα 18 Rafale. Το ναυτικό θα αποκτήσει τέσσερις νέες φρεγάτες και εκσυγχρονίζουμε τις φρεγάτες ΜΕΚΟ».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ αποκάλυψε ότι εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Αναλυτικά οι έξι άμεσες παρεμβάσεις στην Άμυνα, όπως τις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:

  1. Μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale
  2. Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και τέσσερα ελικόπτερα
  3. Ανανέωση του αμυντικού οπλοστασίου της χώρας με νέους πυραύλους
  4. Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας
  5. Ανανέωση της Ελληνικής Βιομηχανίας όπλων και
  6. Εκσυχρονισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων της χώρας προς αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

LIVE: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη - Στο επίκεντρο Άμυνα και Οικονομία