ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο τη χρεοκοπία

Σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο τη χρεοκοπία

Σε σημαντικά διλήμματα καλούνται να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί που θα μετάσχουν στη σύσκεψη υπό τον Λ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη σύσκεψη, που θα διεξαχθεί την Κυριακή το μεσημέρι υπό τον Λουκά Παπαδήμο, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το κείμενο με τις απαιτήσεις της τρόικας για ένα νέο, ακόμη πιο επώδυνο πακέτο μέτρων, κάτω από το οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να θέσουν τις υπογραφές τους.

Πέραν των επώδυνων μέτρων, το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι βαρύ και μετά την τελευταία κόντρα της ΝΔ με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βουλευτές και στελέχη της Συγγρού σχολιάζοντας τις διαρροές παραίτησης του πρωθυπουργού, διεμήνυσαν ότι «θα πρέπει να είναι σκληρός στις διαπραγματεύσεις κι όχι στο εσωτερικό της χώρας».

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός καλείται να συγκεράσει τις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα προσέλθει με διαφορετικές γραμμές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται αμετακίνητος στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, τους μισθούς και τις κοινές μετοχές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πηγές από την Ιπποκράτους πάντως εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να ικανοποιήσει τα αιτήματά της και αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα δώσει τη συναίνεσή του σε δύσκολες αποφάσεις, αρκεί να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και να μην «πληρώσουν» τις τράπεζες οι πολίτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να βρει τη «χρυσή τομή», καθώς αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν θέλει να θέσει το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας και το PSI εν αμφιβόλω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων από νέες μειώσεις στις επικουρικές. Την ίδια ώρα, το γαλάζιο επιτελείο φαίνεται ότι απορρίπτει την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων προς τους εταίρους. Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει τη διαφωνία του με τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Ένα άλλο «αγκάθι» για τη Συγγρού είναι το δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα με το PSI, καθώς στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα ανεχθούν το βρετανικό δίκαιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης απορρίπτει κατηγορηματικά τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού και προτείνει την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα ημερησίως. Επίσης, απορρίπτει μείωση κατώτατων μισθών και εμμένει στην άρνησή του να υπογράψει δεσμεύσεις προς τους εταίρους.