ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Δαμανάκη: Υπάρχουν σχέδια για έξοδο από το ευρώ

Μ. Δαμανάκη: Υπάρχουν σχέδια για έξοδο από το ευρώ

Για εναλλακτικά σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποιεί η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη.

Η κ. Δαμανάκη επισήμανε ότι όταν είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τα σενάρια χρεοκοπίας, δεν έπεισε, με αποτέλεσμα η σπατάλη χρόνου να συνεχιστεί.

«Τώρα πια δεν είναι απλώς σενάρια. Είναι εναλλακτικά σχέδια που μελετώνται ανοιχτά. Προκρίνεται η εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Αλλά υπάρχει η προετοιμασία και για άλλες λύσεις, αν και εφόσον η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, παρά τις προσπάθειες, να ακολουθήσει την πορεία της ευρωζώνης» τόνισε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Γι αυτό, η κ. Δαμανάκη ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη συνέπεια στις υποχρεώσεις της, ώστε να πετύχει την αναστροφή του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος στην ΕΕ και προειδοποίησε ότι τυχόν κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, θα σημάνει άτακτη χρεοκοπία και την έναρξη μιας οδυνηρής περιπέτειας ιστορικών διαστάσεων.

Η επιστροφή στη δραχμή «θα ήταν μια απόλυτη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής του μέσου πολίτη», αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό υφίστανται ένα ντροπιαστικό κλίμα καθολικής απαξίας.

Επίσης, η Επίτροπος υπογραμμίζει ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας μοιάζει σα να ζει «τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας», χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το παρελθόν για να μην προχωρήσει σε πράξεις σήμερα.

Αιχμές κατά Παπανδρέου

Η κ. Δαμανάκη δεν παρέλειψε να αφήσει ξεκάθαρες αιχμές για τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του.

«Το κλίμα είναι βαρύ για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς χειροτερεύει. Η κύρια ευθύνη είναι δική μας. Ακολουθήσαμε καταστροφικό δρόμο. Εδώ και δύο χρόνια υποσχόμαστε αλλαγές που είτε δεν τις προχωρούμε καθόλου είτε δεν τις ολοκληρώνουμε. Λέμε πολλά και κάνουμε ελάχιστα. Συμφωνούμε σε χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούμε. Διαμορφώσαμε έτσι την εικόνα ενός κράτους συστηματικά αναξιόπιστου. Ενός συνομιλητή εκ τεκμηρίου αφερέγγυου», σημείωσε.

«Μόνος δρόμος είναι η χωρίς καθυστερήσεις τήρηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων μας. Ο χρόνος μας τελειώνει. Όχι σήμερα αλλά ήδη από χθες», δηλώνει μεταξύ άλλων.