ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν άμεσα οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Ξεκινούν άμεσα οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, περίπου 15.000 υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατ' αρχήν, θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Ο όρος είναι απαράβατος, έχει τεθεί από την τρόικα καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επαναλήφθηκε και χθες το βράδυ στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας και –το χειρότερο;- εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα, που προβλέπει απολύσεις της τάξης των 150.000 εργαζομένων από το δημόσιο έως το τέλος του 2015.

Κι όσοι σπεύσουν να προδικάσουν ότι το «μαχαίρι» θα πέσει αποκλειστικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απλώς θα βιαστούν.

Κι αυτό γιατί απολύσεις θα γίνουν και στον στενό δημόσιο τομέα, μέσω της κερκόπορτας των αξιολογήσεων, που θα εισάγει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, που θα μετακληθούν προσεχώς από το Παρίσι.

Σε πρώτη φάση, πάντως, οι 15.000 απολύσεις, ως επί το πλείστον, θα καλυφθούν από εργαζομένους σε οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που είτε θα βάλουν λουκέτο είτε θα πουληθούν.

Η τρόικα επιμένει σε τρεις αποκρατικοποιήσεις μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα και στην κυβέρνηση δείχνουν να αποδέχονται τη πρόταση, καθώς εν πολλοίς τους ευνοεί.

Κι αυτό γιατί δεν θα τις χρεωθεί ως απολύσεις. Κι έτσι θα δικαιωθεί και ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος απορρίπτει μετά βδελυγμίας την προοπτική.

Στην πραγματικότητα, όμως, απολύσεις θα γίνουν, γιατί το απαιτεί η τρόικα, αλλά με διαφορετικό «μανδύα».

Το θέμα είναι μέχρι πότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτεται πίσω απ' αυτό το επιχείρημα, το οποίο αργά ή γρήγορα θα «πέσει» στην πράξη.