ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Δαμανάκη: Η Ελλάδα στο ευρώ με αστερίσκους

Μ. Δαμανάκη: Η Ελλάδα στο ευρώ με αστερίσκους

Αντίθετη με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίστηκε η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, που συνέδεσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εξαρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πιστωτών της» υποστήριξε η κ. Δαμανάκη, σε συνέντευξή της στο Dow Jones Newswires.

Ερωτηθείσα για το εάν είναι βέβαιη ότι η χώρα μας θα μείνει στο ευρώ, η κ. Δαμανάκη υποστήριξε: «Δυστυχώς, μόνο ο θάνατος είναι σίγουρος - ίσως και οι φόροι - στην ελληνική περίπτωση, όμως, ούτε και αυτό. Αν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (...) πραγματοποιηθούν με επιτυχία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλουμε για την ικανότητα της Ελλάδας, όχι μόνο να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά και να ξεχωρίσει, όπως, άλλωστε, συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν».

Σε κάθε περίπτωση, η Επίτροπος τόνισε ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας δεν βαρύνει μόνον την Αθήνα και ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να δείξουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. «Η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεργάσιμη, αλλά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι πιστωτές της θα πρέπει και αυτοί να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης», προσέθεσε.

Επίσης, εκτίμησε ότι τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα επιδεινώσει την κρίση και δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως η εναλλακτική λύση της άτακτης χρεοκοπίας είναι χειρότερη», προέβλεψε.

Άδικα μέτρα

Παράλληλα, η κ. Δαμανάκη παραδέχθηκε ότι ορισμένα μέτρα που ζήτησε η τρόικα ήταν άδικα για τους οικονομικά ασθενέστερους, οι οποίοι δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Αιχμές άφησε η κ. Δαμανάκη και για την κυβέρνηση Παπανδρέου καθώς «στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκδήλωση της πρώτης αδυναμίας πληρωμών, η Ελλάδα δεν έχει προωθήσει σχεδόν καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση και απλά προχωρά σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».