ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κατσέλη και ο «παπανδρεϊκός πόλος»

Η Κατσέλη και ο «παπανδρεϊκός πόλος»

Μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας συμπόρευσης του διδύμου Βενιζέλου – Λοβέρδου για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, διάφοροι πολιτικοί κύκλοι επιχειρούν να ταυτίσουν την ομάδα των «κοινωνιστών», όπως εκφράζεται από την τριάδα ΚατσέληΠαπουτσήΚαστανίδη,

με τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου, ακόμη και αν ισχύει η φημολογία των τελευταίων ημερών ότι ο ίδιος έχει συμφωνήσει σε παρασκηνιακό επίπεδο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο..

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουν, με αυθαίρετο και συστηματικό τρόπο, την παραπάνω τριάδα ως επικεφαλής του «παπανδρεϊκού» ή «προεδρικού» μπλοκ ή άλλως ως «Παπανδρεϊκούς» ή «Προεδρικούς».

Πρόθεση τους είναι να χρεώσουν όλα τα «κακά» της διακυβέρνησης Παπανδρέου, στον ανταγωνιστή υποψήφιο, όποιος και αν είναι, αν και όταν εκείνος εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η τριάδα Κατσέλη – Παπουτσή – Καστανίδη, δεν έχει ισχυρά ερείσματα στο Παπανδρεϊκό μπλοκ ή ότι δεν μπορεί να το εκφράσει, στην ευρεία και ιστορική του διάσταση, στην μετά Παπανδρέου εποχή και σε πολιτικό επίπεδο. Κάθε άλλο μάλιστα.

Εκτός αυτών, ήδη κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αδυνατεί να αποτρέψει την εκδήλωση υποψηφιότητας κάποιου στελέχους.

Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο κάνουν λόγο για δημιουργία τεχνητού κλίματος ώστε να επηρεαστούν τα στελέχη, τα οποία πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου.

Όχημα αυτής της διαδικασίας είναι η αναπαραγωγή, εδώ και ημέρες, του σεναρίου παρασκηνιακής συμφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Εξάλλου ποιος θα ήθελε να περάσει στην πολιτική έρημο» λένε με νόημα και προσθέτουν ότι το επιχείρημα για την άσκηση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης προς τα στελέχη που στηρίζουν σταθερά τον Γιώργο Παπανδρέου θα είναι το εξής: «Η Κατσέλη, ο Παπουτσής και ο Καστανίδης εμφανίζονται ως Παπανδρεϊκοί, αλλά ούτε ο Παπανδρέου τους στηρίζει», εννοώντας έτσι ότι στην επόμενη ημέρα οι προσκείμενοι στον Γιώργο Παπανδρέου, τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα βρεθούν χωρίς πρόσβαση στην ηγετική ομάδα, αν επικρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στο μεταξύ έχουν εκδηλωθεί υπέρ του αντίπαλου υποψηφίου.

Η Κατσέλη

Ποιο στέλεχος, όμως, πλήττεται κυρίως από τη στρατηγική, η οποία περιγράφηκε πιο πάνω και από το τεχνητό κλίμα, το οποίο καλλιεργείται; Η Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει δηλώσει ήδη παρούσα στις εξελίξεις.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι «Η γενικότερη παρουσία της και η πολιτική της στάση δεν ετεροπροσδιορίζονται αποκλειστικά από τον “Παπανδρεϊσμό” ή από ότι προσδιορίζουν κάποιοι, αυθαίρετα πολλές φορές, ως “Παπανδρεϊκό πόλο”.

Εξάλλου αν ο Παπανδρέου έχει συμφωνήσει με τον Βενιζέλο, πόσο ορθό είναι να προσδιορίζεται ο αντίπαλος του Βενιζέλου υποψήφιος ως “Παπανδρεϊκός”, έστω και αν πάρει με το μέρος του τους Παπανδρεϊκούς». H Λούκα Κατσέλη, η οποία ως υπουργός διαπραγματεύτηκε πολύ σκληρά με την Τρόικα, διαφοροποιήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Οκτώβριο, όταν καταψήφισε το άρθρο 37 του Πολυνομοσχεδίου με αποτέλεσμα τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στις πολύ σοβαρές και συγκεκριμένες διαφωνίες και ενστάσεις τις οποίες διατύπωσε η κα Κατσέλη, σε ότι είχε να κάνει με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, αποδίδεται επίσης η απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση Παπανδρέου, μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011.

Η απόπειρα να παρουσιαστεί από διαφόρους κύκλους ως διεκδικήτρια της ηγεσίας με «κολλημένη» την ταμπέλα της «παπανδρεϊκής» ή της «προεδρικής», δύο εννοιών οι οποίες έχουν καταστεί αντικείμενα ερμηνείας κατά το δοκούν εδώ και πολλά χρόνια, από πολλούς ερμηνεύεται ως προσπάθεια να πληγεί η εικόνα της ως στελέχους πρώτης γραμμής το οποίο διαφοροποιήθηκε από σημαντικότατα σημεία της μνημονιακής πολιτικής, να συσκοτίσει τη δέσμη των αντιρρήσεων, τις οποίες με λόγια και πράξεις κατέστησε σαφείς, και να την ταυτίσει με το σύνολο της πολιτικής που ακολουθήθηκε από το 2009.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ενδεχόμενη, επίσημη αυτή τη φορά, εκδήλωση του ενδιαφέροντός της για την διεκδίκηση της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ θα συνοδευτεί από την υποβολή συγκεκριμένης ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας, αλλά και από συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.