ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Τι αποκάλυψε ο ίδιος

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Τι αποκάλυψε ο ίδιος
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Τι αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι μέλος του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος διαγνώσθηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό.

Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης ότι υποβλήθηκε άμεσα σε τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπήκε προληπτικά σε καραντίνα και θα ασκεί τα καθήκοντά του από απόσταση.

«Μέλος του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Υποβλήθηκα αμέσως σε τέστ και είναι αρνητικό. Μπαίνω προληπτικά σε καραντίνα και θα ασκώ τα καθήκοντά μου εξ αποστάσεως», γράφει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Δείτε την ανάρτησή του στο Twitter:

Δύσκολος ο Οκτώβριος, με μάσκα και έξω

Την ίδια ώρα, το «καμπανάκι» του κινδύνου «χτυπά» έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των θυμάτων, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 70.

Εκτός της Αττικής, η οποία παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, συναγερμός έχει σημάνει τόσο για την περιοχή της Κοζάνης, όσο και για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Πέλλας, στις οποίες εντοπίστηκαν δεκάδες νέες περιπτώσεις κρουσμάτων.

Ο λοιμωξιολόγος κ. Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας καθώς η θερμοκρασία πέφτει και σιγά σιγά μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους.

«Θα πρέπει να έχουμε πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για το αν θα σταθεροποιηθεί ή μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση την οποία την απευχόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή την στιγμή αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο είμαστε καλά. Και θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.

Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο - τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας κ. Χαρδαλιάς ανέφερε χθες ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού σε, όλη την χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία τη δική μας αλλά και την προστασία των γύρω από εμάς.

2. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3. Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα, για τις περιοχές στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα και για τις περιοχές στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.

4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2, 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και του επιπέδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας στην εστίαση, ανέφερε ότι «σε όλους τους χώρους που κινούμαστε σε κάποια μαγαζιά εστίασης, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός, ερχόμαστε φάτσα με φάτσα με κάποιους συνανθρώπους μας, με κάποιους συμπολίτες μας. Προφανώς την ώρα που τρώμε ή που πίνουμε, είναι η ώρα που δεν θα την χρησιμοποιούμε. Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο την χρησιμοποιούμε, τόσο σημαντικότερο είναι. Ο χρόνος νομίζω είναι πολύ σημαντικός και στις περιπτώσεις αυτές» είπε. Πρόσθεσε δε, πως όταν αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η χρήση μάσκας στην εστίαση, εννοείται ότι αυτό αφορά την ώρα που κάποιος παίρνει το γεύμα του, ή το δείπνο του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια; Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει τη σύρραξη