ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προμνημόνιο… αλά αγγλικά

Προμνημόνιο… αλά αγγλικά

Του Κώστα Λασκαράτου

Στα χέρια των κομματικών στελεχών βρίσκεται πια από το πρωί το περίφημο προμνημόνιο, με τους Πολιτικούς Αρχηγούς να χρειάζονται τη βοήθεια λεξικού, καθώς το κείμενο το οποίο τους εστάλη είναι γραμμένο στα αγγλικά.

Στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται από τις 9:30 το πρωί, περίπου, ένα κείμενο 50 και όχι 16 σελίδων, όπως αρχικά αναμένονταν, το οποίο περιλαμβάνει τους όρους των πιστωτών για να κλείσει το PSI και να προχωρήσει η Ελλάδα στη σύναψη της νέας δανειακής συμβάσεως.

Το μακροσκελές αυτό κείμενο των εντολών της τριμερούς, είναι μάλιστα γραμμένο στα αγγλικά, απαιτώντας περισσότερη προσοχή από τα κομματικά επιτελεία.

Στη Συγγρού πάντως αποφεύγουν να σχολιάσουν τη γλώσσα του κειμένου ενώ επιτελικά στελέχη, μέχρι στιγμής, δείχνουν «κατανόηση», εξηγώντας πως ορισμένοι τεχνικοί όροι, δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν στη γλώσσα μας, στο πλήρες τους νόημα και πως έτσι ίσως είναι καλύτερα για να μην …«χαθούμε τελικά στη μετάφραση».

Μέχρι αυτή την ώρα, οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στις πληροφορίες που θέλουν την τριμερή να επιθυμεί κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σχετικά με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις νέες πιέσεις των πιστωτών, στη Συγγρού επικαλούνται τα όσα δήλωσε χθες, στο Dow Jones, ο Αντώνης Σαμαράς.

«Οι συντάξεις έχουν ήδη κοπεί, η περαιτέρω μείωσή τους θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση…», σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν σκοπεύει να μπλοκάρει τη συμφωνία με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς απήντησε, ότι πρέπει να δει πρώτα το έγγραφο, πριν πάρει θέση.

Αντιδράσεις στο «γαλάζιο στρατόπεδο»

Την ίδια ώρα, οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καλά κρατούν, με αφορμή τη διαφαινόμενη συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά σε ορισμένα από τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει το μίνι Μνημόνιο και κυρίως στη μείωση κατά 22% στον κατώτερο μισθό και στην περικοπή κατά 15% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις.

«Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο. Διαφορετικά δεν θα φτωχύνουμε; Καλύτερα φτωχοί με αξιοπρέπεια, παρά εξευτελισμένοι. Ας μας αφήσουν να διαλέξουμε τον τρόπο που θα πεθάνουμε» είπε, το πρωί, στο ΒΗΜΑ FM, ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, ζητώντας να πούμε «όχι» στα μέτρα που βυθίζουν στην ύφεση και «ναι» σε άλλα μέτρα.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όλα αυτά για τα οποία παλέψαμε μέχρι τώρα. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα, αν ψηφιστούν, θα βυθίσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση», συμπλήρωσε ο κ. Μανώλης, την ώρα που οι πυρετώδεις συσκέψεις στη ΝΔ είναι ακόμη σε εξέλιξη.