ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η τρόικα «δένει χειροπόδαρα» τους αρχηγούς

Πώς η τρόικα «δένει χειροπόδαρα» τους αρχηγούς

Μέσω του κειμένου της νέας δανειακής σύμβασης επιχειρεί η τρόικα να εξασφαλίσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την τήρηση των όρων και των στόχων της συμφωνίας.

Αυτή τη φορά, οι δανειστές δεν επιχειρούν έγγραφες εγγυήσεις ή επιστολές, όπως έκαναν στο παρελθόν, από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού θέλουν να εξασφαλίσουν τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς μέσω του κειμένου της συμφωνίας.

Σε μια παράγραφο της συμφωνίας, αναφέρεται ότι «Αυτό το μνημόνιο και τα προσαρτήματά του έχουν εγκριθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού. (Οι αρχηγοί) στηρίζουν τους στόχους και τις πολιτικές και δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που αντιβαίνουν στους στόχους».

Το κείμενο στα αγγλικά έχει ως εξής: «This letter memorandum and attachments has been reviewed by leaders of the coalition parties supporting the government. They support the objectives and policies and have indicated that they will not pursue policies that are inconsistent with them».

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο σε διαρροή που έγινε στο Reuters, κοινοτικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι αυτή τη φορά, η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται για έγγραφες δεσμεύσεις, καθώς η καλύτερη εγγύηση είναι η έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή.