ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Λαγός: Εστάλη από την Ελλάδα αίτημα άρσης ασυλίας - Δεν αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Γιάννης Λαγός: Εστάλη από την Ελλάδα αίτημα άρσης ασυλίας - Δεν αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής
AP Images

Δίκη Χρυσής Αυγής - Ποινές: O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε, ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού. 

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε:

«Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άρση βουλευτικής ασυλίας του Ιωάννη Λαγού με σκοπό να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με τον κανονισμό το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια Eπιτροπή του Kοινοβουλίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα διευκρίνισαν πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού στο οποίο αναφέρθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «αφορά σε άλλη υπόθεση» και όχι στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται, ότι, σύμφωνα με όσα είχε πει στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Χειρδάρης, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, για να χάσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιάννης Λαγός, είναι η εξής:

«Για να αρθεί η ασυλία, πρέπει να ακολουθηθεί ολόκληρη διαδικασία. Και η διαδικασία είναι, ότι πρέπει να αποσταλεί αίτημα από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωβουλή, ο πρόεδρος της οποίας πρέπει να την ανακοινώσει στην Ολομέλεια και να το αναθέσει σε μία νομική επιτροπή. Η νομική επιτροπή κάνει εισήγηση, για το εάν θα πρέπει να αρθεί η ασυλία ή όχι και αποφασίζει, μόλις κατατεθεί η εισήγηση της επιτροπής, αμέσως μετά την κατάθεση, η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής. Οι συνεδριάσεις της Ευρωβουλής σε Ολομέλεια είναι συνήθως από 3 έως 6 τον μήνα και εκτιμώ ότι σε χρόνο, μάλλον προς το τέλος Νοεμβρίου θα αποφασίσουν ή και Δεκέμβρη, όχι νωρίτερα», εξήγησε.

«Θεωρώ, ότι ο εισαγγελέας της εκτέλεσης των ποινών του Εφετείου θα στείλει το αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο θα το διαβιβάσει στην Ευρωβουλή ή και ο εισαγγελέας απευθείας στην Ευρωβουλή. Η διαδικασία δεν προσδιορίζεται επακριβώς, είναι θέμα ερμηνείας και εφόσον ανακοινωθεί στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να αποφασίσει ο πρόεδρος», πρόσθεσε.

Αγώνας δρόμου για να μην παραγραφούν τα πλημμελήματα

Ακόμη, ως προς την έφεση που αναμένεται να ασκήσουν οι καταδικασθέντες και το πόσο χρόνο θα πάρει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, επεσήμανε:

«Ένα κομμάτι είναι ότι θέλει χρόνο, να καθαρογραφεί η απόφαση. Από την άλλη πλευρά πρέπει όμως, σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο να γίνει πριν τις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε και ξεκινούν να παραγράφονται τα πλημμελήματα. Τα πλημμελήματα παραγράφονται σε 8 χρόνια, δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021. Άρα, δεν θα αργήσει πολύ η εκδίκαση των εφέσεων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής - Ποινές: Οργή για την πρόταση της εισαγγελέως - «Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα»

Ρoή Ειδήσεων