ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ας εμπιστευτούμε τους επιστήμονες - Το «ευχαριστώ» στον Ερντογάν

Μητσοτάκης: Ας εμπιστευτούμε τους επιστήμονες - Το «ευχαριστώ» στον Ερντογάν
INTIME NEWS

Με μήνυμα για τον σεισμό της Σάμου άνοιξε το διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οποίο ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το χαμό των δύο μαθητών, στάθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστώντας τον για αυτήν.

Όπως είπε, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές οι διαφορές είναι σε δεύτερη μοίρα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Είχα την πρόθεση να επικοινωνήσω μαζί σας από χθες. Εκδηλώθηκε, όμως, ο σεισμός στο Ανατολικό Αιγαίο και το ενδιαφέρον μου στράφηκε αμέσως στη Σάμο.

Το νησί άντεξε. Αλλά, δυστυχώς, χάσαμε δύο παιδιά. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η σκέψη μου, όπως και όλων μας, είναι μαζί τους, εκεί. Η φροντίδα του κράτους είναι εκεί. Και σε λίγο θα είμαι και εγώ εκεί.

Η Τουρκία μετρά, επίσης, πολλά θύματα και τεράστιες ζημιές. Επικοινώνησα ήδη με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Τονίζοντας πως, πέρα από τις δυσκολίες στις σχέσεις μας, σε αυτές τις στιγμές προέχει η ενότητα των λαών μας.

Γιατί, για εμάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ξεπερνά σύνορα και διαφορές. Τον ευχαριστώ για τη θετική ανταπόκριση στο τηλεφώνημά μου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση να μείνουν οι επιστήμονες έξω από την πολιτική αντιπαράθεση την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊου.

Κλείνοντας τον λόγο του ο πρωθυπουργός κάλεσε πολίτες και πολιτικούς να σταματήσουν να αμφισβητούν τα επιστημονικά δεδομένα καθώς όσο γίνεται αυτό «πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι».

«Κλείνω όπως άρχισα. Από την πρώτη στιγμή ήθελα να αποφύγω αυτό το μήνυμα. Το απαιτούν, όμως, οι συνθήκες. Οι λέξεις τελειώνουν. Και μαζί τους ελπίζω να τελειώνει και η αμφισβήτηση των πραγματικών δεδομένων», είπε ο κύριος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Σας παρακαλώ, λοιπόν, να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λίγους "ψεκασμένους". Αλλά και σε εκείνους που δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια.

Η θεμιτή πολιτική κριτική ας περιοριστεί, λοιπόν, στους πολιτικούς. Εξάλλου, πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου. Δεν κρύφτηκα στα δύσκολα, δεν θα το κάνω τώρα. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά.

Η Πολιτεία σήμερα παρουσιάζει το σχέδιό της με στόχο να μείνουμε υγιείς, μέχρι το εμβόλιο να σημάνει το ξημέρωμα μιας νέας, φωτεινής πραγματικότητας. Η στιγμή εκείνη πρέπει να μας βρει όρθιους και ενωμένους. Έτοιμους να ξεπεράσουμε κι αυτή την εθνική δοκιμασία, όπως μόνο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε. Το μπορούμε και θα το κάνουμε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν σε όλη τη χώρα