ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ορόσημο η σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου – Να απαντήσει η ΕΕ στην Τουρκία

Δένδιας: Ορόσημο η σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου – Να απαντήσει η ΕΕ στην Τουρκία
Ο Νίκος Δένδιας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
InTime

Σειρά επαφών στο Βερολίνο ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα στο περιθώριο των συνομιλιών που είχε.

Στη Γερμανία βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας και είχε μια σειρά συναντήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε καταρχήν με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, τον κ. Steinmeier, με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον κ. Schäuble, με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Krichbaum, καθώς και τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή κ. Sarrazin, υπεύθυνο για εξωτερική πολιτική του Κόμματος των Πρασίνων.

Σε δηλώσεις που έκανε μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να τους εξηγήσω ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή. Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω αναλυτικά τις επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας, είτε στη Λιβύη, είτε στη Σύρια, είτε στο Ιράκ, είτε στον Καύκασο, είτε στις θάλασσες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών».

Ο υπουργός στη συνέχεια σχολίασε: «Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να αναπτύξω τις ελληνικές θέσεις, το πώς καταφέραμε να έχουμε τρεις σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, με την Ιταλία και τελευταία με την Αλβανία, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πώς η χώρα, η οποία αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, είναι η ίδια χώρα παραβάτης, η Τουρκία. Αυτό που ενώνει, δηλαδή, σαν κοινός κρίκος, όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην περιοχή μας είναι η Τουρκία».

Για ακόμα μια φορά, ο Νίκος Δένδιας έθιξε και το θέμα της μεταφοράς τζιχαντιστών από τη μια περιοχή στην άλλη, εξηγώντας τις θέσεις της Ελλάδας. «Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω επίσης την επικινδυνότητα της μεταφοράς τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη και από τη Λιβύη στον Καύκασο και να τους εξηγήσω τις ευρύτερες ελληνικές θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Τέλος, διατύπωσα αυτό που έχει επανειλημμένως πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή».

Κάνοντας έναν απολογισμό των συναντήσεων που είχε, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε: «Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θεωρώ την παρουσία μου σήμερα στο Βερολίνο σαν αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης, μιας προσπάθειας να καταλήξουμε σε μία σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο περιθώριο των δηλώσεων που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στη σημασία της συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Όπως εξήγησε είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία έτσι ώστε η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

«Η σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι, θα πρέπει, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του προηγούμενου Συμβουλίου να επανεκτιμήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεσοδιάστημα. Και όσο η Τουρκία ενεργεί όπως ενεργεί, νομίζω ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή από την τουρκική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Κόλαση» σε όλη την Ελλάδα - Στην... Εντατική Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα