ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές κατά του πολιτικού συστήματος από τον πρόεδρο του ΣτΕ

Αιχμές κατά του πολιτικού συστήματος από τον πρόεδρο του ΣτΕ

Βολές κατά του πολιτικού συστήματος για την κρίση που διατρέχει τη χώρα μας, αποτέλεσμα της επί σειρά ετών αδιαφορίας επίλυσης των προβλημάτων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παν. Πικραμμένος κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

«Η κρίση αυτή άρχισε δυστυχώς ως οικονομική, όμως εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση ηθικών αξιών και σε κρίση θεσμών.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπό τις συνθήκες αυτές ο ρόλος του διοικητικού δικαστή γίνεται ακόμη πιο δυσχερής. Πρόκειται κυριολεκτικά για άσκηση ισορροπίας. Ο δικαστής καλείται να επιλύσει αυτή τη στιγμή όλα τα μείζονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα. Προβλήματα που συσσωρεύτηκαν λόγω αδιαφορίας επίλυσής τους ή μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους επί σειρά ετών από το πολιτικό σύστημα.

Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτείται μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να ισορροπεί μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και των αναγκών της κοινωνίας…», τόνισε ο κ. Πικραμμένος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος κατά την ομιλία του ανάφερε, μεταξύ των άλλων, ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 463.057 υποθέσεις.

«Το έτος 2000 εισήχθησαν στα διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία 80.776 υποθέσεις και εκδόθηκαν 66.918 υποθέσεις, παρέμειναν δε εκκρεμείς 145.901 υποθέσεις. Το έτος 2010 εισήχθησαν στα διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία 117.648 υποθέσεις και εκδόθηκαν 91.199 αποφάσεις, παρέμειναν δε εκκρεμείς 463.057 υποθέσεις. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση των εισαγομένων υποθέσεων κατά 45% και ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εκδιδομένων υποθέσεων κατά 36% παραμένει σε εκκρεμότητα ο τεράστιος αριθμός των 463.057 υποθέσεων».

Κατά τις εργασίες της συνέλευσης παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, οι βουλευτές Κ. Καραγκούνης (ΝΔ), Σπ. Χαλβατσής (ΚΚΕ), Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) και Χρ. Μαρκογιαννάκης (Δημοκρατική Συμμαχία). Επίσης, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη, όπως και εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ.λπ.