ΚΟΣΜΟΣ

Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας - Πότε ο Ερντογάν καρατόμησε τον Αλμπαϊράκ

Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας - Πότε ο Ερντογάν καρατόμησε τον Αλμπαϊράκ
ASSOCIATED PRESS

Όταν ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αμπαϊράκ παραιτήθηκε δήλωσε συναισθηματικά φορτισμένος πως θέλει να αφοσιωθεί στον πατέρα του, την μητέρα του και τα παιδιά του. Πλάι πλάι όμως με τα οικογενειακά ζητήματα πάνε και τα οικονομικά στην Τουρκία…

Όσο, όμως, κι αν ο Αλμπαϊράκ ταυτίστηκε με την πρόσφατη οικονομική κρίση και είναι γνωστό πλέον πως ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να του την «φορτώσει», πολιτικά μιλώντας στο κυβερνών κόμμα πολλά ήταν τα στελέχη που αναστέναξαν με ανακούφιση για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Άλλωστε, πέραν της όποιας σχέσης είχε με την οικονομική κρίση, ο Αλπαϊράκ ασκούσε δυσανάλογα μεγάλη επιρροή ενώ έκανε πολύ εύκολα εχθρούς, οι οποίοι μάλιστα θεωρούνταν και επικίνδυνοι.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες γιατί ο Τούρκος πρόεδρος πίεσε τον Αλμπαϊράκ να παραιτηθεί, ωστόσο η επικρατέστερη αφορούσε την κατάσταση της ίδιας της Οικονομίας. Λέγεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν απορροφημένος με τις γεωπολιτικές εξελίξεις δεν είχε αντιληφθεί σε όλο της το μέγεθος την κρίση στην οικονομία.

Την ίδια ώρα και όσο η κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη ο Αλμπαϊράκ πίεζε με δημόσιες τοποθετήσεις του να μην λαμβάνεται ως μοναδικό κριτήριο της ισχύος της τουρκικής οικονομίας η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο. Τι κι αν έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου προέβαινε σε μεγαλοστομίες για μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την απόφαση όταν μετά από σχετική ενημέρωση έμαθε για την δραματική κατάσταση που αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα. Τα στοιχεία προκαλούν σοκ. Τα τερτίπια του Αλμπαϊράκ για την ενίσχυση του νομίσματος κόστισαν στην τουρκική οικονομία περισσότερα από 140 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Την ίδια ώρα τα συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκονται στα -50 δισ. δολάρια.

Επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε γνώση της κατάστασης. Πώς γίνεται άλλωστε να μην γνωρίζει την ώρα που είχε συχνές επαφές με επιχειρηματίες; Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή. Ο αυταρχικός χαρακτήρας του Ερντογάν τον έχει φέρει σε σημείο να περιτριγυρίζεται από κόλακες που δεν επιθυμούν να του κομίσουν άσχημα νέα για να αποφύγουν να πέσουν σε δυσμένεια.

Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος είχε φτάσει να ενημερώνεται για την Οικονομία της χώρας μόνο από τον γαμπρό του, όπως αποκαλύπτει σύμφωνα με το δημοσίευμα στέλεχος του ΑΚΡ.

Και τώρα; Το μέλλον της τουρκικής οικονομίας είναι αβέβαιο με δεδομένο πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να προκαλεί στις διεθνείς σχέσεις χωρίς να καταβάλει προσπάθειες να ηρεμήσει τις αγορές και να φέρει σταθερότητα στο εσωτερικό του. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά με μόνο γνώμονα το πολιτικό κόστος γι αυτό και μόλις αντιλήφθηκε πως ο Αλμπαϊράκ εκτός από την τουρκική οικονομία έβλαπτε και τον ίδιο, τον απέκοψε με συνοπτικές διαδικασίες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κλείνουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί - «Λουκέτο» μέχρι 30 Νοεμβρίου