ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στο νέο Μνημόνιο

Αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στο νέο Μνημόνιο

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νέου Μνημονίου που αναφέρονται στη μείωση των ελάχιστων μισθών, στη διαιτησία και στην κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας.

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής κατατέθηκε σήμερα στην Ολομέλεια.

Για τις μειώσεις στους ελάχιστους μισθούς, η υπηρεσία αναφέρεται στις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, με τα οποία καθιερώνεται ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή η νομική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν τους όρους εργασίας και τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες (συλλογικές συμβάσεις εργασίας), οι οποίες έχουν χαρακτήρα κανόνα δικαίου, ως αναγκαία προέκταση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που καθιερώνεται στο άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος.

Για τις αλλαγές στη διαιτησία η έκθεση τονίζει πως τίθεται το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος, συμφώνως προς την οποία, σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Επίσης, για τη διάταξη του Μνημονίου με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και ότι οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή, ότι θα είναι πλέον δυνατόν να λύονται, χωρίς να προκύπτει, δηλαδή να προτείνεται και να αποδεικνύεται, κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως πλέον το μόνο όριο που θα παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.