ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΕΝΟΨΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Γιορτές με αυστηρά μέτρα και χωρίς εστίαση- Πότε ανοίγουν κομμωτήρια, εποχιακά μαγαζιά

Lockdown: Γιορτές με αυστηρά μέτρα και χωρίς εστίαση- Πότε ανοίγουν κομμωτήρια, εποχιακά μαγαζιά

Ανώμαλη προσγείωση στις προσδοκίες για πλήρες «άνοιγμα» ενόψει Χριστουγέννων - Αγωνία στους ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανεμπορίου και εστίασης - Τι δεν θα ανοίξει, τι θα ανοίξει και πότε

Απίθανη θεωρείται πλέον η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ενόψει των Χριστουγέννων καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και δύσκολα θα υποχωρήσει.

Οι ημερήσιες μολύνσεις συνεχίζουν να παραμένουν επίμονα υψηλά, με τον δείκτη θετικότητας των τεστ να φτάνει το 11,78%. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.186 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Επίσης, ανακοινώθηκαν 89 νεκροί και 613 διασωληνωμένοι, αριθμός που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ.

Τα παραπάνω νούμερα προσγειώνουν τις όποιες προσδοκίες για επιστροφή της κανονικότητας στα μέσα Δεκεμβρίου. Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως τα βήματα για την άρση των περιορισμών θα είναι αργά και σταδιακά.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένονται οι ανακοινώσεις για παράταση του lockdown έως 14 Δεκέμβριο μέχρι τέλος της εβδομάδας είτε από τον πρωθυπουργό είτε από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο 7ημερο. Αναφορικά με τα σχολεία, το άνοιγμα τους μετατίθεται για μετά τις γιορτές και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και με την εστίαση.

Για το λιανικό εμπόριο έχει πέσει στο τραπέζι να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και έπειτα τα εμπορικά κέντρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Θέμα ωρών είναι να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κάτι το οποίο γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν τα εποχιακά καταστήματα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και στα σούπερ μάρκετ να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ».

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.