ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει
AP photo

Τσαμπουκάδες και απειλές κατά πάντων στο εξωτερικό - Πείνα, διωγμοί και φίμωση στο εσωτερικό. Κυριευμένος από τις εμμονές του ο «σουλτάνος», ανοίγει συνεχώς νέα εχθρικά μέτωπα και οδηγεί απέναντί του όλο τον πολιτισμένο κόσμο. 

Είναι γνωστό πως από την αρχαιότητα και στο πέρασμα των αιώνων, βασιλείς, πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί και πολιτικοί ζουν με μια και μόνο αγωνία: Θα τους αναγνωρίσει η ιστορία, θα τους θυμάται ο λαός, θα έχουν την περίφημη υστεροφημία όταν φύγουν από τον μάταιο τούτο κόσμο;

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, που είναι βέβαιος πως η Ιστορία θα τον τοποθετήσει δίπλα στον Κεμάλ Ατατούρκ, βιάζεται να κλείσει τα μεγάλα του «έργα», πριν τον φάει το σκοτάδι. Τι συμβαίνει όμως με την τουρκική ιστορία... Δεν έχει να επιδείξει τίποτα πιο πολιτισμένο από γενοκτονίες, μαζικές σφαγές, βίαιους εξισλαμισμούς, παιδομαζώματα, τάγματα εργασίας και αμέτρητες φρικαλεότητες.

Προς αντιμετώπιση λοιπόν της ψύχωσης για υστεροφημία, ο Ερντογάν άρχισε να ανοίγει συνεχώς νέα εξωτερικά μέτωπα, με στόχο να ξεπεράσει τον Κεμάλ και να δοξαστεί από τις γενιές των Τούρκων.

Το κρίσιμο σημείο για την «στροφή» του Ερντογάν στην ακόμη πιο επιθετική τακτική, θα λέγαμε πως ήταν το (σκηνοθετημένο;) πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Από τότε, το τουρκικό καθεστώς δείχνει να σκληραίνει τη στάση του απέναντι σε γειτονικές χώρες, να προβάλει παράλογες αξιώσεις και να εμπλέκεται ενεργά σε μέτωπα που βρίσκονται ακόμα και δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η... άρχή έγινε με τη Συρία. Υπό τις οδηγίες του Ταγίπ Ερντογάν και με την ανοχή (σ.σ. ή εντολή;) των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα της, πραγματοποιώντας τη γενοκτονία του κουρδικού λαού, που εδώ και χρόνια μάχεται κυριολεκτικά για μια λωρίδα γης, για έναν τόπο που θα τον ονομάσει πατρίδα.

Ο «σουλτάνος» εγκαθίδρυσε στρατεύματα στη βόρεια Συρία ενώ παράλληλα διατηρεί στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, το Κατάρ, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, την Αλβανία και φυσικά την Κύπρο. Η… χάρη του Ερντογάν έφτασε και στον Καύκασο. Η Τουρκία ενεπλάκη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, στηρίζοντας έμπρακτα και απροκάλυπτα το «αδελφό – έθνος» των Αζέρων. Οπλισμός, στρατιωτικές βάσεις, ακόμη και αεροπορική δύναμη διέθεσε ο Ερντογάν εκεί, με στόχο να… αφανίσει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν αιώνα τους Αρμένιους.

Μέσα σε 2 χρόνια λοιπόν, ο Ερντογάν επιχείρησε δύο γενοκτονίες, των Κούρδων και των Αρμενίων. Οι εικόνες με τους Αρμένιους να καίνε τα σπίτια τους, παίρνοντας μόνο μαζί τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους και τις εικόνες των Αγίων για να μην πέσουν στα χέρια των Αζέρων και των Τούρκων, πραγματικά συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και απέδειξαν πως η Τουρκία είναι όντως 100 χρόνια πίσω.

Ποιο ήταν το επόμενο βήμα του τουρκικού καθεστώτος; Οι κινήσεις του και οι πράξεις του απέδειξαν πως στο στόχαστρο έχει μπει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από φρεγάτες και κορβέτες του τουρκικού στόλου, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν αυτές που έδωσαν ένα ηχηρό ράπισμα στον προκλητικό Ερντογάν, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη για να παίζει παιχνίδια.

Η Χώρα μας έχει τηρήσει σταθερή στάση από την αρχή της κρίσης. Και αυτό της έδωσε σήμερα το πλεονέκτημα να υποστηρίζει αποφασιστικά τις θέσεις της απέναντι σε μία Τουρκία απομονωμένη στο διεθνές πεδίο και με έντονη κριτική στο εσωτερικό της.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι χειρισμοί της Χώρας μας είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Από το διπλωματικό πεδίο, όπου καταφέραμε να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεων και να πάρουμε στο πλευρό μας υπερδυνάμεις όπως τη Γαλλία, μέχρι το στρατιωτικό όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτέλεσαν με άριστο τρόπο την αποστολή τους και αντιμετώπισαν δυναμικά όλες τις προκλήσεις της Τουρκίας, αποκτώντας ταυτόχρονα το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Ήρθε όμως η ώρα και οι «σύμμαχοι» να αποδείξουν στην πράξη πως η Ελλάδα έχει δίκιο και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς το τουρκικό καθεστώς. Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει ότι μπορεί να συμπεριφερθεί ως ενιαίο σύνολο και να ανασχέσει την απειλή που ονομάζεται Τουρκία.

Η χλιαρή μέχρι σήμερα αντίδραση μερίδας ευρωπαϊκών κρατών στο βωμό των οικονομικών συναλλαγών δεν μπορεί να είναι εις βάρος της προκλητικότητας και της ασφάλειας των πολιτών. Κυρώσεις λοιπόν εδώ και τώρα. Όχι όμως για τα... μάτια του κόσμου, αλλά κυρώσεις που θα τις νιώσει για τα καλά ο Ερντογάν και η καταρρέουσα τουρκική οικονομία. Αν και πάλι οι αντιδράσεις είναι χλιαρές και οι κυρώσεις ανύπαρκτες, τότε κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα για τη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι βέβαιο πως θα εκτροχιαστεί εκμεταλλευόμενη και την «ακυβερνησία» στις ΗΠΑ.

Όσο για το… όνειρο του Ερντογάν για υστεροφημία, είναι βέβαιο πως η Ιστορία θα τον καταγράψει, αλλά με χρώματα μελανά. Άλλωστε, η δεινή οικονομική κατάσταση στην τουρκική κοινωνία έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη, όπως ψωμί, ενώ το καθεστώς φημώνει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης.Η απόλυτη αντίθεση λοιπόν. Στο εξωτερικό, η εικόνα της ισχυρής χώρας που διεκδικεί τα πάντα, απειλεί, τσαμπουκαλεύεται, δείχνει ότι δεν χαλιναγωγείται από κανέναν. Στο εσωτερικό πείνα, διωγμοί, ένοπλες πολιτοφυλακές, φιμωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το πλήθος και το μέγεθος των τουρκικών εγκλημάτων σε βάρος των άλλων λαών είναι τέτοιο, που οι γενιές Τούρκων που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να αλλάξουν τη γνώμη που έχει η παγκόσμια κοινότητα για το έθνος τους, με την προϋπόθεση βεβαίως πως η τουρκική ηγεσία θα έχει αλλάξει πολιτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Βράζουν» με 428 η Θεσσαλονίκη και 334 η Αττική - Αγωνία για Λάρισα και Πιερία