ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν εκλογές τον Απρίλιο

Γιατί Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν εκλογές τον Απρίλιο

Η συσπείρωση στη ΝΔ και ο στόχος Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Παρά τις πιέσεις των δανειστών για παράταση της θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναφέρονται στο νέο Μνημόνιο, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος, επιμένουν σε άμεση προσφυγή στις κάλπες, μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Μπορεί οι δύο άνδρες να συγκρούστηκαν κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να αντάλλαξαν κάποια «γαλλικά» μεταξύ τους, ωστόσο στο θέμα της επίσπευσης των εκλογών συμφωνούν.

Οι λόγοι βέβαια που θέλουν εκλογές είναι διαφορετικοί. Από τη μία ο κ. Σαμαράς τονίζει πως πρέπει να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τρεις μήνες, δηλαδή εκλογές μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, χωρίς καμία παράταση. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έχει κάνει και ένα βήμα πίσω, αφήνοντας την πρώτη ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου και προτάσσοντας τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία.

Οι δημοσκοπήσεις από την άλλη δείχνουν τα ποσοστά της ΝΔ να αυξάνονται συνεχώς, με τα στελέχη να συσπειρώνονται γύρω από τον Α. Σαμαρά. Μπορεί η ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο να προκάλεσε τριγμούς στη Συγγρού, ωστόσο η αισιοδοξία είναι διάχυτη και όλοι στο στρατόπεδο της ΝΔ είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη.

Ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει γρήγορα κάλπες ώστε να διολισθήσει τον Γ. Παπανδρέου σε διαδικασίες διαδοχής εξπρές, με το φόβο νέων αντάρτικων μέσα στο κόμμα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον «τσάρο» της Οικονομίας να αναρριχηθεί το συντομότερο δυνατόν στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ, μιας και οι δημοσκοπήσεις τον αναδεικνύουν ως το απόλυτο φαβορί για τη ηγεσία του Κινήματος.

Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η ημερομηνία ολοκλήρωση του PSI, καθώς ενδέχεται ο κ. Βενιζέλος, μόλις «κλείσει η δουλειά» να αποχωρήσει «νικητής» από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με σκοπό να προετοιμάσει την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και την κάθοδό του στις εκλογές.

Οι εξελίξεις ωστόσο μπορεί να προλάβουν τα σχέδια Βενιζέλου και Σαμαρά, καθώς οι πιέσεις των δανειστών είναι ιδιαίτερα έντονες για παραμονή του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, ως τον Οκτώβριο του 2013.. Εξάλλου κάτι ανάλογο δήλωσε και χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Και στο εσωτερικό, όμως των δύο μεγάλων κομμάτων, υπάρχουν αντιδράσεις για να στηθούν οι κάλπες τον Απρίλιο. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την χθεσινή παρέμβαση του επιτίμου Προέδρου της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη, αλλά και τη νέα τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο που θεωρούν ότι ενδεχόμενες εκλογές θα αποτελούσαν καταστροφή για την οικονομία και τη χώρα.