ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Ξεκάθαρες οι θέσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Ξεκάθαρες οι θέσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής
AP IMAGES / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η θέση της Ελλάδας για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι δεδομένη κα ξεκάθαρη, τονίζουν στο Newsbomb.gr κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Aναφορικά με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο Newsbomb.gr πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα και κυρίως ότι έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο και θα καταστήσει σαφές στους εταίρους πως δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εφόσον αυτό συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης. Παράλληλα στο προσχέδιο επισημαίνεται, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που τονίζουν είναι πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένας μοχλός πίεσης, ώστε να αλλάξει στάση η Τουρκία και να συνειδητοποιήσει πως όταν δημιουργεί τετελεσμένα θα υπάρχουν συνέπειες.

Και φυσικά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χτίσει συμμαχίες προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας. Εκτός από την Κύπρο, στο πλευρό της χώρας μας τάσσονται χώρες, όπως η Ολλανδία που παραδοσιακά στήριζε τις τουρκικές θέσεις και πλέον ζητά να ληφθούν μέτρα για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το εμπάργκο όπλο προς τη γειτονική χώρα που έχει βάλει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της αλλά κάθε χώρα ξεχωριστά. Και αυτό διότι για τα όπλα η συμφωνία γίνεται σε εθνικό και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαφιόζικη εκτέλεση στα Βριλήσσια με «άρωμα νύχτας»: Ένας νεκρός - Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ