ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Λιβάνιος: Το 2021 νέο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση 

Θ. Λιβάνιος: Το 2021 νέο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση 
INTIME

Εντός του 2021 αναμένεται το νέο εκλογικό σύστημα που στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση με το σύστημα της απλής αναλογικής στοχεύει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης, με τη συζήτηση να τοποθετείται τις επόμενες εβδομάδες: «Να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην αυτοδιοίκηση για να αποφασίσει η ίδια ποια θέλουν να είναι η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής της. Την καλύτερη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων μπορεί να την κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες» είπε ο κ. Λιβάνιος.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε και έναν νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης, ένα σύστημα εποπτείας των ΟΤΑ. «Το φθινόπωρο του 2021 όλες οι υπηρεσίες εποπτείας των δήμων και των περιφερειών θα λειτουργούν πλήρως και υπό ανεξάρτητο αξιοκρατικά επιλεγμένο επόπτη νομιμότητας. Σταματάει κάθε πολιτική επιρροή στον έλεγχο νομιμότητας των δήμων και των περιφερειών».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε:

- νέο σύστημα οικονομικής διοίκησης το οποίο θα εγγυάται διαφάνεια και λογοδοσία, νέους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας όπως είναι η ψηφιακή διαβούλευση του προϋπολογισμού και το τοπικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.

- Ειδική διμηνιαία συνεδρίαση για έλεγχο της δημοτικής αρχής από τους δημοτικούς συμβούλους. Νέα τρόπο οργάνωσης των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Με πλήρη και καθολική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, σχολίασε ότι θα επιθυμούσε την συναίνεση, αλλά δεν πιστεύει πως είναι εφικτό. «Εμμένετε σε αντιπολίτευση του τσουρεκιού, του ποδηλάτου και των ανοικτών τάφων. Πλέον όμως όλοι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Είναι αυτονόητο, ότι ο δρόμος των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα είναι μακρύς και ορισμένες περιπτώσεις ανηφορικός. Αλλά αυτή η Κυβέρνηση μπορεί και θα τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Λιβάνιος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Η σύγκριση με την περασμένη Κυριακή... προβληματίζει (Photos)