ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λούκα Κατσέλη: «Οι 4 λόγοι που δεν ψήφισα το Μνημόνιο»

Λούκα Κατσέλη: «Οι 4 λόγοι που δεν ψήφισα το Μνημόνιο»

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Λούκα Κατσέλη την Πέμπτη για το νέο Μνημόνιο.

Σε αυτή τεκμηρίωσε γιατί δεν ψήφισε τη δανειακή σύμβαση την Κυριακή, προτάσσοντας 4 βασικούς λόγους. Επίσης ανέφερε ότι κυβέρνηση και η Τρόικα τρομοκρατούν το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία με τον εκβιασμό ότι το «όχι» στο νέο Μνημόνιο σημαίνει έξοδος από το ευρώ και χρεοκοπία.

«Στην πραγματικότητα είναι το Νέο Μνημόνιο που εγκυμονεί τέτοιους κινδύνους για τη χώρα», σημείωσε η κ. Κατσέλη.

Ειδικότερα η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι ψήφισε «όχι» διότι:

1) "Δεν είχα καμία έγκυρη νομική διαβεβαίωση ότι με τη Νέα Δανειακή Σύμβαση , το σχέδιο της οποίας εγκρίναμε, δεν περιορίζεται σημαντικά η εθνική μας κυριαρχία και δεν παραβιάζονται σημαντικές συνταγματικές ρυθμίσεις".

2) "Γιατί έχω την ακλόνητη πεποίθησή ότι τα μέτρα που τη συνοδεύουν ενισχύουν επικίνδυνα την υφεσιακή διολίσθηση στην ελληνική οικονομία και αντιστρατεύονται την βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τα ίδια τα μέτρα του Νέου Μνημονίου οδηγούν τη χώρα σε επίσημη ή άτακτη χρεοκοπία σε χρόνο επιλογής των πιστωτών μας, όταν δηλαδή έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα συμφέροντα των πιστωτών μας και των τραπεζών .
3) "Γιατί, αντίθετα με τις επιλογές του Πρώτου Μνημονίου , οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Νέο Μνημόνιο, καταπατούν με αντισυνταγματικό τρόπο ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και το σημαντικότερο αποδομούν πλήρως το θεσμικό οικοδόμημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελεί τη βάση προάσπισης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού κεκτημένου".

4) "Γιατί τα μέτρα που υιοθετούνται είναι κοινωνικά δυσβάστακτα, και προωθούν μια πρωτόγνωρη ανακατανομή οικονομικής δύναμης σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που εντείνει τη ανισότητες , διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή , κάνει την πολιτική διαχείριση του Νέου Μνημονίου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων βαθύτατα προβληματική και υπονομεύει τη δημοκρατία στον τόπο".

Η κ. Κατσέλη παρουσίασε στοιχεία μιας εναλλακτικής πρότασης για την ελληνική οικονομία, τα οποία όπως ανέφερε τα είχε καταθέσει στην Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 2011. Ποτέ δεν συζητήθηκε, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

Τέλος η βουλευτής πρότεινε στη κυβέρνηση την ανάληψη των παρακάτω πρωτοβουλιών :

- να προτείνει αλλαγές στο νέο Μνημόνιο στη βάση ενός Εθνικού Προγράμματος με συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων μας για παροχή ρευστότητας και δεσμεύσεις εκ μερους μας για αποτελεσματική εφαρμογή

- να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, που είναι αντισυνταγματικές και αντιστρατεύονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

- να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης προς όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς, και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας απέναντισε μέτρα και πολιτικές που ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και καθιστούν μη βιώσιμη τη διαχείριση του χρέους.