ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και εξετάζει τη δημιουργία «αντιδεξιού» μπλοκ

ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και εξετάζει τη δημιουργία «αντιδεξιού» μπλοκ
InTime

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να «σπάσει» την ιδιότυπη πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει από την επομένη κιόλας των εκλογών του 2019, συνυπογράφοντας μαζί με το ΜΕΡΑ 25 την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στις 17 Νοεμβρίου. Όπως ανέφεραν τότε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αυτό ήταν ένα πρώτο, θετικό βήμα.

Πλέον, στη Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι σύντομα οι εξελίξεις θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε νέες κατευθύνσεις. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη σκληρή αντιπολιτευτική στάση του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τις διεργασίες στο εσωτερικό του, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός «αντιδεξιού» μπλοκ δυνάμεων, που θα οδηγήσει τη χώρα σε μία νέα, «προοδευτική» διακυβέρνηση.

Στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του ακριβώς από το σημείο άφησε τη δική της η Φώφη Γεννηματά. Ότι, δηλαδή, θα πρέπει σύντομα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, έμοιαζε απίθανο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρει την «πάσα» της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Το ζήτημα που ευλόγως προκύπτει, είναι αν τα δύο αυτά κόμματα μπορούν να βρουν ένα -έστω- σημείο επαφής.

Η απάντηση σαφώς και δεν είναι εύκολη, αφού οι όποιες πρωτοβουλίες υπήρξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, κατέληξαν σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι σχέσεις της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη δεν μπήκαν απλά στον «πάγο», αλλά στην πραγματικότητα ήταν απλώς ανύπαρκτες. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση, αλλά εκείνους, με τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν συχνά λόγο για μία άτυπη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Από τη πλευρά τους, στο ΚΙΝΑΛ προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι του 2019, με σκοπό να προσεγγίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του και να επανακάμψουν δριμύτεροι στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η έκταση που λαμβάνει η πανδημία, σε συνδυασμό με ορισμένες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ο πτωχευτικός κώδικας και τα εργασιακά, φαίνεται πως έχουν οδηγήσει σε μία άτυπη «ανακωχή» τις δύο πλευρές. Η κριτική που ασκούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και οι προτάσεις που καταθέτουν για την αντιμετώπιση της κρίσης -και οι οποίες έχουν πολλα κοινά χαρακτηριστικά-, δείχνουν πως υπάρχουν κάποια περιθώρια συνεννόησης σε βασικά ζητήματα. Αυτό τουλάχιστον υπογραμμίζουν ορισμένοι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που σημειώνουν, επίσης, πως κατά τις πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο απέφυγε την έντονη προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά αντίθετα, αναφέρθηκε πολλές φορές στις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την χρεοκοπία της χώρας.

Ένα ακόμα στοιχείο που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρόσφατη εσωκομματική κρίση στη Χαριλάου Τρικούπη. Το γεγονός ότι κράτησαν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα, δεν σημαίνει ότι πήραν αψήφιστα τις βαρύτατες καταγγελίες της Φώφης Γεννηματά και των στενότερων συνεργατών της, που μιλούσαν ανοιχτά για απόπειρα «εισβολής» του Μαξίμου στο κόμμα τους, με στόχο να επιταχύνουν τις εσωκομματικές διαδικασίες, επιχειρώντας έτσι να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ σε κόμμα-δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου δείχνουν πως εκτίμησαν την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που έχει χαράξει, πλέον, η Φώφη Γεννηματά. Αν και ξεκαθαρίζουν πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, σημειώνουν με νόημα πως οι εξελίξεις θα είναι τόσο γρήγορες τους επόμενους μήνες, που πολλά πράγματα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν από την αρχή. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται σαφώς και ο επανακαθορισμός των σχέσεων των δύο κομμάτων. Με δεδομένο, μάλιστα, πως οι επόμενες εκλογές -όποτε και αν αυτές διεξαχθούν- θα γίνουν με απλή αναλογική, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα πρέπει τουλάχιστον να μπορούν να συζητούν. Επίσης, έχουν πάντα στο μυαλό τους τις πετυχημένες κυβερνητικές συνεργασίες ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά σε Ισπανία και Πορτογαλία - αν και στην παρούσα φάση η επιλογή αυτή μοιάζει μακρινή, λόγω της ισχυρής πλειοψηφίας της ΝΔ.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σπάσουν -τουλάχιστον- αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και να καταφέρουν να βγουν από την «απομόνωση» στην οποία βρέθηκαν. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότατη να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προσέγγισης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αν και είναι σαφές ότι στο ΚΙΝΑΛ επιθυμούν να συνεχίσουν την αυτόνομη προσπάθεια ανασύνταξης της παράταξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.