ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μεταγραφές Σαμαρά απάντηση στον Καρατζαφέρη

Οι μεταγραφές Σαμαρά απάντηση στον Καρατζαφέρη

Διαγραφές, αποχωρήσεις, μετακινήσεις, συναντήσεις αλλά και πλούσιο παρασκήνιο, το σκηνικό της κεντροδεξία.

Έντονες διεργασίες και ανακατατάξεις καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο χώρο της κεντροδεξιάς, με την κινητικότητα να είναι έντονη και το τοπίο να ξεκαθαρίζει, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο γρήγορα από ότι αρκετοί υπολόγιζαν, παρά τις εκατέρωθεν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία του Μνημονίου II.

Η διπλή μεταγραφή της Παρασκευής και η ρελάνς Σαμαρά, με την υποδοχή στους κόλπους του κόμματός του, των «πρωτοκλασάτων», τέως στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, μοιάζουν να είναι η αρχή μόνο της διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού σκηνικού, με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να προβαίνει σε τολμηρές πρωτοβουλίες ορεγόμενος την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και τον –κατά δήλωσή του - «οικοπεδούχο», της πολυκατοικίας, Γιώργο Καρατζαφέρη, να ετοιμάζει την αντεπίθεσή του από την Καλλιρρόης.

1+1 όροι επιστροφής των «γαλάζιων ανταρτών»

«Όλος ο Ελληνικός λαός πρέπει να πλαισιώσει τη Νέα Δημοκρατία για να ξανακερδίσουμε τη μάχη της ελπίδας», η αποστροφή του Γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τασούλα, που έδειξε ξεκάθαρα εχθές το δρόμο της επιστροφής των διαγραφέντων στη ΝΔ.

Η απώλεια μεγάλου αριθμού αξιοποιήσιμων και ικανών στελεχών, κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή, προβλημάτισε έντονα τον Αντώνη Σαμαρά, που αναζητά από την πρώτη ώρα τον τρόπο επούλωσης των πληγών ώστε να πείσει την ελληνική κοινωνία για τη συνοχή της παράταξής του, που όπως λέει αποτελεί το μοναδικό «αποκούμπι», ετούτες τις ώρες.

Από τα πρώτα μάλιστα εικοσιτετράωρα, στενοί του συνεργάτες φρόντισαν να «κλείσουν το μάτι» στους διαγραφέντες, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο επανένταξής τους στο κόμμα.

Πρώτος, τον χορό έσυρε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, Γιάννης Βρούτσης, βλέποντας περιθώρια συνεύρεσης μέχρι τις εκλογές, ενώ ακολούθησε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκφράζοντας την πίστη του πως ο δρόμος (σ.σ. των ανεξάρτητων πια βουλευτών) θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην επάνοδό τους στη Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος της επιστροφής είναι στρωμένος από «αγκάθια», καθώς αναμένεται να βρει απέναντι το σύνολο της Κ.Ο. του κόμματος που υφίσταται το πολιτικό κόστος της ψήφισης των νέων, σκληρών και δυσβάστακτων μέτρων του Μνημονίου.

«Οι περισσότεροι διαγραφέντες, έχουν εκλεγεί στην περιφέρεια. Είναι λογικό πως όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο, να μην χαροποιηθούν με την επιστροφή προσώπων -συνυποψήφιων τους- των οποίων η επιλογή ήταν πιο φιλολαϊκή. Θα πρέπει να πείσουν πως συμφωνούν με την επίσημη πολιτική της ΝΔ», εξηγούσε στο newsbomb, υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, περιγράφοντας τη δυσκολία επανένταξης στο κόμμα των διαγραφέντων και θέτοντας τουλάχιστον δυο προϋποθέσεις:

· Την αλλαγή στάσης στον Εφαρμοστικό

· Ενδεχόμενη δημόσια παραδοχή μεταμέλειας

Το σενάριο της επιστροφής τμήματος των διαγραφέντων είναι πάντως το επικρατέστερο, με τη ΝΔ, να αναζητά ακόμη τον βέλτιστο τρόπο απορρόφησης των εσωτερικών κραδασμών. Μεταξύ των προσώπων που ακούγεται πως θα λάβουν –εφόσον δείξουν δείγματα καλής θελήσεως- μια δεύτερη ευκαιρία, είναι οι κύριοι Γκιουλέκας, Γιαννάκης, Τζίμας, Καρασμάνης, Λαονταρίδης, Κασαπίδης, Κεφαλογιάννης και οι κυρίες Βόζεμπεργκ και Ιατρίδη.

Ο Καρατζαφέρης, η πηγή και το… παγούρι

Με στόχο τους 25-30 βουλευτές, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν δηλώνει πρόθυμος να εγκαταλείψει τη μάχη.

«Όποιος διψάει έρχεται στην πηγή. Δεν θα πηγαίνει η πηγή με παγούρι το νερό, για να τους ξεδιψάσει», λέει ο ίδιος τακτικά στους συνεργάτες του, εννοώντας πως δεν προτίθεται να «βγει στη γύρα», προκειμένου να πληρώσει το κενό των προβεβλημένων στελεχών που απώλεσε.

Στην Καλλιρρόης πάντως, δεν φαίνονται να ενοχλούνται καθόλου από το σενάριο που θέλει τον Πάνο Καμμένο να συνεργάζεται με τον Γιώργο Καρατζαφέρη στην επόμενη εκλογική μάχη, αφού διαπιστώνουν το ρεύμα του πρώην Υπουργού της ΝΔ.

Συνεργάτες του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. δεν κρύβουν μάλιστα και τη διάθεσή τους να προτάξουν ζητήματα όπως εκείνα των λαθρομεταναστών, που αποτελούν προνομιακό πεδίο της παράταξης, προκειμένου να αντλήσουν ψηφοφόρους από την αρκούντως γεμάτη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής, που δείχνει δημοσκοπικά να μπαίνει στη Βουλή.

Κύκλοι της Καλλιρρόης αφήνουν πάντως να εννοηθεί πως πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ήρθαν από μόνα τους σε επαφή με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και δηλώνουν βέβαιοι πως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, θα προκαλέσει συζητήσεις από τις «πράσινες», καθόδους του στον Πειραιά αλλά και από τις συνεργασίες του με πρόσωπα προερχόμενα από τη ΝΔ. Επιτελικά στελέχη του κόμματος, σημειώνουν μάλιστα τη συμπάθειά τους σε πρόσωπα όπως των κυρίων Σταμάτη και Καρασμάνη αλλά και της κυρίας Έλενας Κουντουρά.

Η απομόνωση της Χανιώτισσας

Μόνη ανεπηρέαστη, δείχνει να είναι η Ψηλή του Πολιτικού συστήματος. Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ., Ντόρα Μπακογιάννη, δεν μοιάζει να οδεύει σε «γάμο», με κανένα από τα στελέχη που ψάχνονται, αναζητώντας πολιτική στέγη.

Αν και η ίδια, σε συνέντευξη της, δήλωσε πρόσφατα πως έχει επικοινωνία με αρκετούς από τους διαγραφέντες, οι συνεργάτες της ισχυρίζονται πως αυτή, παραμένει σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων και όχι προσχώρησης στη Δημοκρατική Συμμαχία.

«Θα ήταν διαστροφικό για τους βουλευτές της ΝΔ, αν γίνονταν κάτι τέτοιο», έλεγε με νόημα στέλεχος του κόμματος της κας Μπακογιάννη, αποκλείοντας μια μεταγγραφή από τη ΝΔ, σημειώνοντας πως η πρόεδρος του κόμματος δεν έχει δεχθεί αλλά και δεν έχει κάνει καμία σχετική πρόταση.

Στα ορεινά της Συγγρού, ισχυρίζονται μάλιστα πως η Χανιώτισσα πολιτικός εστιάζει την προσοχή της, στις επαφές που έχει στο εξωτερικό για την πορεία της χώρας και όχι σε εσωτερικές συνεργασίες, προσπαθώντας να υποτιμήσουν την απουσία κάθε ενδιαφέροντος προσχώρησης στο χαμηλά δημοσκοπικά εγχείρημα της κας Μπακογιάννη.