ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Αγωνία για τη μετάλλαξη και το ενδεχόμενο επανάληψης της πρώτης δόσης του εμβολίου

Κορονοϊός: Αγωνία για τη μετάλλαξη και το ενδεχόμενο επανάληψης της πρώτης δόσης του εμβολίου

Στην… πρίζα βρίσκεται η χώρα μας αναμένοντας εντός του προσεχούς μήνα την επικαιροποιημένη ενημέρωση της Pfizer για το κρίσιμο σκέλος που αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του νέου στελέχους του SARS-COV2.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φαρμακευτική εταιρεία, μέσω της οποίας έχει εφοδιαστεί η φαρέτρα της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, θα παραδώσει τα σχετικά αποτελέσματα έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Μέσα στον πρώτο μήνα της χρονιάς θα παραληφθούν και οι αντίστοιχες πληροφορίες από την Moderna. Σε αυτό το πεδίο φαίνεται πως έχει διασφαλιστεί η επιβεβαίωση για το προϊόν της Astra Zeneca.

Κατά πληροφορίες είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν το εμβόλιο της Pfizer δεν προστατεύει και κατά του νέου στελέχους του κορονοϊού, κρούσματα του οποίου καταγράφονται μετά την Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, να χρειαστεί η επανάληψη της πρώτης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, το κομβικό στάδιο της επιχείρησης «Ελευθερία» με την τροφοδοσία και των υπολοίπων δόσεων των εμβολίων συνεχίζεται.

Το πρωί η χώρα μας παρέλαβε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις, η οποία θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρα μας.

Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία πρόκειται να παραδοθούν στην Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου 419. 250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις.

Έως τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου προγραμματίζεται η παραλαβή από την Pfizer 1.255.800 δόσεις .

Το συγκεκριμένο στοκ είναι πιθανόν να αυξηθεί, εάν τελικώς καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

Σε αυτό το απόθεμα θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Moderna που αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου.

Σε αυτή την περίπτωση θα έρθουν στη χώρα μας άλλες 240 χιλιάδες δόσεις το α’ τρίμηνο του 2021.

Επιπρόσθετα υπάρχουν οι παραδόσεις της Astrazeneca, που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα παραληφθούν επιπλέον 500 χιλιάδες δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800 χιλιάδες δόσεις, τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. τον Απρίλιο.

Ακόμη αναμένονται, όταν ανάψει και το ευρωπαϊκό «πράσινο φως», θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τις άλλες 3 εταιρείες.

Στο εγχώριο μέτωπο πάντως ο σχεδιασμός εστιάζει στον αποκλεισμό, όσων με κακόβουλα μέσα επιχειρήσουν να παρακάμψουν το σύστημα προτεραιοποίησης που έχει σχεδιαστεί για την χορήγηση των εμβολίων.

Όπως αναφέρεται από κυβερνητικά χείλη η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, η ανάπτυξή της δε, έχει γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα να εμβολιαστεί από το «παράθυρο».

Από την άλλη οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστική χρήση που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες, όπως πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

Στην έκδοση του πιστοποιητικού θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες με τρόπο που θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα.

Πηγή: Cnn.gr