ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλήθειες και ψέματα για την επιτροπεία

Αλήθειες και ψέματα για την επιτροπεία

Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με μοναδικό θέμα την έγκριση της δεύτερης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά και …συγκεχυμένα.

Για παράδειγμα, από την ελληνική αποστολή διαμηνύεται πως «τα λεφτά θα έρθουν», αλλά όταν η συζήτηση έρχεται, για παράδειγμα, στο θέμα της επιτροπείας, δεν ξεκαθαρίζεται αν θα τοποθετηθούν ελεγκτές σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά (και στο Γενικό Λογιστήριο), που θα αναλάβουν να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Επίσης, αφήνεται να εννοηθεί ότι δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως τα λεφτά του πακέτου (δηλαδή τα 130 δισ. ευρώ), θα μπουν τελικώς σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα τηρείται μάλλον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από τον οποίο θα αντλούνται μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος, που θα υποβάλλει η ελληνική πλευρά κάθε φορά που έχει ανάγκη τα λεφτά.

Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και εξαιρετικά «διαβασμένη».

Κατά συνέπεια, όλες οι τελευταίες διαψεύσεις, αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι επιτροπείας, είναι καθαρά τυπικές. Στην ουσία, επιτροπεία θα υπάρχει και θα είναι πολύ αυστηρή.

Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν ότι «διαφορετικά αυτά τα λεφτά δεν θα έρχονταν ποτέ στη χώρα μας», γεγονός το οποίο καταδεικνύει και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα, το γεγονός ότι χρειάσθηκε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, εσπευσμένα, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων πριν από το σημερινό Eurogroup, μαρτυρά και την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία ακόμα και στο παρά ‘5, δεν έχει ξεκαθαρίσει.