ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες για «προοδευτική διακυβέρνηση» ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτοβουλίες για «προοδευτική διακυβέρνηση» ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Την λήψη άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου η συζήτηση περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» να μην μείνει σε φιλολογικό επίπεδο, αλλά να μετουσιωθεί σε μία ανοιχτή και διαρκή διαδικασία που θα αναγκάσει κόμματα, προσωπικότητες και φορείς της ευρύτερης κεντροαριστεράς να τοποθετηθούν δημόσια, ζήτησαν μία σειρά από στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου σχετικά με την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι πλέον παγιωμένη. Τοποθετώντας όλες τις παραμέτρους στο τραπέζι, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε επί της ουσίας το κόμμα σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμότητας, κάνοντας έναν πρώτο σχεδιασμό για τις κινήσεις των επόμενων εβδομάδων, θεωρώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη ευκαιρία θα προκηρύξει εκλογές.

Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά να δημιουργηθεί πειστική πρόταση διεξόδου από την πλευρά του κόμματος τους, που κάτω υπό προϋποθέσεις -κυρίως προγραμματικές- θα μπορούσε να επιδιώξει την ευρύτερη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων, ανοίγοντας επί της ουσίας τη συζήτηση για την λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση», που τις τελευταίες ημέρες έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια πολιτική συζήτηση.

Την σκυτάλη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πήραν πολλά στελέχη, τα οποία με τη σειρά τους ζήτησαν να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, ως απάντηση στη νεοφιλελεύθερη δεξιά. Στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Μπίστης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλοι, έκαναν λόγο για ένα προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις που εντάσσονται στον «προοδευτικό» χώρο, από το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, μέχρι και το ΚΚΕ. Παράλληλα, ζήτησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες διεύρυνσης του κόμματος – παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα.

Αν και δεν ελήφθη η απόφαση για τον τρόπο που η παραπάνω σκέψη θα μετατραπεί σε πράξη, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι κάτω από το βάρος των εξελίξεων, όλες οι πλευρές θα κληθούν σύντομα να τοποθετηθούν επ’ αυτού, επομένως η έναρξη του διαλόγου είναι αναπόφευκτη. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρξαν ουσιαστικές αντιρρήσεις από την πλευρά της μειοψηφίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πιθανότητα στην καλύτερη εσωκομματική φάση της τελευταίας πενταετίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα κινήσεις για την αναδιοργάνωση του κόμματος, με νομαρχιακές συνδιασκέψεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, κινήσεις που θα ολοκληρωθούν με μία μεγάλη πανελλαδική συνδιάσκεψη τον Απρίλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.