ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πισσαρίδης… ο απρόσμενος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσέγγιση με τη μεσαία τάξη

Πισσαρίδης… ο απρόσμενος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσέγγιση με τη μεσαία τάξη

Προτάσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλει για να «αποκαταστήσει» τις σχέσεις του με την μεσαία τάξη καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας, παράλληλα, να την αποκόψει από την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποιώντας ως δικό του «όπλο» το περίφημο «Σχέδιο Πισσαρίδη».

Η προσπάθεια που καταβάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσεγγίσει την μεσαία τάξη, δεν αποτελεί και κανένα μυστικό. Αντίθετα, το πλάνο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κουμουνδούρου για την οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών με τμήματα των πολιτών που της γύρισαν μαζικά την πλάτη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Για να μετατραπούν τα σχέδια σε πράξεις, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρτήσει μία σειρά από προτάσεις για την ανακούφιση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, που προφανώς είναι πολύ πιο προωθημένες από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης τους και που καθημερινά εμπλουτίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση που κατέθεσε χθες από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της οποίας ζητάει την ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας, ακόμα και με τη διαγραφή ενός μέρους του.

Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν και την φόρμουλα επέκτασης αυτής της πρότασης και για τα χρέη προς τις τράπεζες. Όπως αναφέρουν στο Newsbpmb.gr πρόσωπα από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, είναι επιτακτική ανάγκη να κατατεθεί ένα συνολικό και συντεταγμένο σχέδιο ρύθμισης ιδιωτικού χρέους (στην πανδημία αγγίζει τα 9 δις. στα οποία προστίθενται και τα 30 δις παγωμένα χρέη προς τις τράπεζες που προϋπήρχαν) «για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα λουκέτων και έκρηξη της ανεργίας και πτωχεύσεων, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μάλιστα του νέου πτωχευτικού και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Απρόσμενος «σύμμαχος»

Η κατάθεση συγκεκριμένων ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουν προκειμένου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να τους ακούσουν. Το δεύτερο βήμα και ίσως το δυσκολότερο, είναι να καταφέρουν να τους αποκόψουν από την εκλογική επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό το κομμάτι θεωρούν πως έχουν βρει έναν απρόσμενο «σύμμαχο», που δεν είναι άλλος από το περίφημο «Σχέδιο Πισσαρίδη», το οποίο και αποτελεί την θεωρητική «ραχοκοκαλιά» των μεταρρυθμίσεων -απορρυθμίσεων για την Κουμουνδούρου- στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στο σχέδιο του βραβευμένου ελληνοκύπριου οικονομολόγου που παραδόθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνεται ότι η ύπαρξη πάρα πολλών μικρών επιχειρήσεων αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν ως αντιπολιτευτική «παντιέρα» την εν λόγω διαπίστωση. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως «εκτίμηση δική μου είναι αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν είναι ως αποτέλεσμα της πανδημίας και μόνο. Η αναδιάρθρωση της αγοράς με την συρρίκνωση, τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια πολιτική επιλογή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.