ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: «Μας δικαιώνει» η συμφωνία στο Eurogroup

Γ. Παπανδρέου: «Μας δικαιώνει» η συμφωνία στο Eurogroup

Η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup «δικαιώνει τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι «δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου».

Παράλληλα, κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες «παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια», σημειώνοντας ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία.

Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου

«Η κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, απόφαση του Eurogroup, προστίθεται σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, που συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση μεγάλων αλλαγών στη χώρα.

Αποτελεί μία ακόμη αναγκαία προϋπόθεση, που μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες των Ελλήνων, όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί με την θετική για τη χώρα μας απόφαση, δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση, ωστόσο, έχει και τη δική της αυτοτελή και ιδιαίτερα μεγάλη και ιστορική σημασία. Η χώρα αποφεύγει την χρεοκοπία. Ανοίγει ο δρόμος για την διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Με μια οικονομία που θα στηρίζεται σε δυνατές βάσεις, δεν θα παράγει ελλείμματα και χρέη, αλλά υπεραξίες, πλεόνασμα, θέσεις εργασίας. Σηματοδοτείται η συμφωνία για το PSI, που πέραν της τεράστιας μείωσης του βάρους από το χρέος, συμβάλλει στην εξοικονόμηση αρκετών δις ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της μείωσης των ετήσιων απαιτήσεων για την ικανοποίηση των υποχρεώσεών μας προς τους δανειστές μας.

Με τους πόρους αυτούς, μπορούμε τώρα πια να συγκροτήσουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αισθάνομαι την ανάγκη, απευθυνόμενος προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να τους ζητήσω, παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια.

Είμαι βέβαιος πως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι στο χέρι μας να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο. Να χτυπήσουμε την αδικία και την ανομία, τις ανισότητες και την αυθαιρεσία μιας παρασιτικής οικονομίας, που σπατάλησε τον δημόσιο πλούτο. Να οικοδομήσουμε ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Στον Έλληνα, στις δυνατότητές του, στις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.

Ο αγώνας που δίνουμε εμείς, οι Έλληνες, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να αλλάξουν και οι κρατούσες σήμερα αντιλήψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για ρύθμιση και μεγαλύτερο έλεγχο των αγορών. Τώρα πια ακούγονται όλο και περισσότερο οι φωνές εκείνες, που κατανοούν όλα όσα υπερασπιζόμασταν και προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή της κρίσης.

Οι δικές μας προσπάθειες και η συνεχής ενεργός παρουσία μας στα κέντρα των αποφάσεων αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για να βρεθούν οι ευρωπαϊκές δομές πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και δίπλα στους Έλληνες που προσπαθούν σκληρά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, από τις διεθνείς επαφές μου, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι πολλοί πια εκείνοι που τώρα ομολογούν και υπερασπίζονται δημοσίως το δίκαιο των απόψεων και των προτάσεών μας.

Αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να την φέρουμε σε πέρας. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιμονή».