ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους στο συλλαλητήριο για τα ΑΕΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους στο συλλαλητήριο για τα ΑΕΙ
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αν δεχθούμε πως η λαϊκή ρήση «κάθε αρχή και δύσκολη» επιβεβαιώνεται σχεδόν πάντα, τότε η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα πεζοδρόμια μετά την κυβερνητική εμπειρία, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Τόσο από πολιτικής άποψης, όσο και από την υποδοχή που θα του επιφυλάξουν οι υπόλοιπες δυνάμεις που αντιδρούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κατά την περίοδο που είχαν στα χέρια τους την διακυβέρνηση της χώρας, «αποκόπηκαν» σε μεγάλο βαθμό από τα κινήματα και τις δυνάμεις που τον βοήθησαν να μετατραπεί από κόμμα διαμαρτυρίας, σε κυβερνητική δύναμη. Η παραπάνω οδυνηρή διαπίστωση επιβεβαίωσε ότι κατά τα έτη 2015-2019 έγιναν λάθη, που δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι να έρθουν ξανά σε επαφή με πρόσωπα και ομάδες που κινούνται και έχουν επιρροή σε χώρους όπως είναι τα σωματεία εργαζομένων, οι φοιτητικοί σύλλογοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να «χτίσουν» μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα εκφραστεί πολιτικά από το κόμμα τους και θα βρίσκεται στον αντίποδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στην παρούσα φάση, το κομματικό επιτελείο έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη αυτής της συμμαχίας, αφήνοντας στην άκρη τις συμφωνίες «κορυφής» με τα υπόλοιπα κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς – από τη στιγμή που και εκείνα την απορρίπτουν. Μία πρώτη ευκαιρία για την έναρξη τέτοιου είδους ζυμώσεων αντιλαμβάνονται και την παρουσία τους στο σημερινό συλλαλητήριο που στρέφεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τα ΑΕΙ.

Αν και με μικρή επιρροή στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οργανωμένες δυνάμεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος στην σημερινή κινητοποίηση, στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων. Άλλωστε και το κόμμα τους έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής, προκειμένου να κάνει πράξη την πολιτική ανυπακοή απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές. Εν αντιθέσει με τους φοιτητές, οι δυνάμεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ ισχυρές στον χώρο των πανεπιστημιακών καθηγητών. Μάλιστα, έχουν λάβει σοβαρές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, βοηθώντας τα μέγιστα στο να υπάρχουν ήδη μεγάλες αντιδράσεις από συγκλήτους και πρυτανικές αρχές.

Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπάρξει με την πανίσχυρη φοιτητική παράταξης του ΚΚΕ, αλλά και με τις διόλου ευκαταφρόνητες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Με τους τελευταίους, πάντως, η κοινή παρουσία δεν είναι ποτέ εύκολη, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δεχθεί ειρωνείες, ύβρεις, ακόμα και προπηλακισμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.