ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο Παιδείας: Αίτημα αντισυνταγματικότητας το ΚΙΝΑΛ - Δεν βλέπει κάτι η Επιστημονική Υπηρεσία

Νομοσχέδιο Παιδείας: Αίτημα αντισυνταγματικότητας το ΚΙΝΑΛ - Δεν βλέπει κάτι η Επιστημονική Υπηρεσία
INTIME

Αίτημα αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου για την Παιδεία ετοιμάζεται να καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες το Κίνημα Αλλαγής

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπέρ του νομοσχεδίου –επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του- έχει ταχθεί, η Νέα Δημοκρατία.

«Όχι» λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ, δεν ντοπίζει αντισυνταγματική ρύθμιση η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ δεν υπάρχει σημείο της έκθεσης στο οποίο να καταγράφεται η συνήθης αναφορά των μελών της Επιτροπής όταν εντοπίζουν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις σε «ρυθμίσεις οι οποίες εγείρουν προβληματισμό ως προς το Σύνταγμα».

Σχετικά με την ίδρυση «πανεπιστημιακής αστυνομίας», η σχετική έκθεση υπογραμμίζει ότι συμφώνως προς τις συνταγματικές διατάξεις, η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου».

Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται, ότι η ίδρυσή της βρίσκει αντιστοιχία στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας. «Η εν λόγω ρύθμιση στοιχεί προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει κρίνει ότι οι αρμοδιότητες τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και των παραβάσεων της εν γένει νομοθεσίας είναι αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, ενώ ο νομοθέτης δύναται, αλλά δεν υποχρεούται, να αναθέτει ορισμένες από τις οικείες αρμοδιότητες, ιδίως αυτές που ανάγονται στην τήρηση της εν γένει νομοθεσίας, σε άλλα όργανα της Δημοσίας Διοικήσεως, και πάντως όχι σε ιδιώτες (ΟλΣτΕ16/2015, σκ. 23).

Για τον ίδιο λόγο, η άσκηση γενικής αστυνομικής αρμοδιότητας εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., οφείλει να εναρμονίζεται με την κατά το Σύνταγμα πλήρη αυτοδιοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την αποτελεσματική άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η προστασία της οποίας προϋποθέτει επαρκές πεδίο ανεμπόδιστης άσκησης της, και ιδίως της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, και όρους εμπέδωσης, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Εξ άλλου, συμφώνως με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4485/2017, η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται, σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έ- ναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Για τον λόγο αυτό, ενδείκνυται, κατά το Σύνταγμα, η θέσπιση των αναγκαίων κατά την κρίση του νομοθέτη ειδικών ουσιαστικών κανόνων και διαδικαστικών εγγυήσεων για την αποτροπή διακινδύνευσης των εμπλεκόμενων συνταγματικών αγαθών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου αν συνεχίσουμε έτσι