ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι παρακαταθήκες της σύγκρουσης στην Παιδεία και η παρέμβαση που αναζητούν στα συνδικάτα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι παρακαταθήκες της σύγκρουσης στην Παιδεία και η παρέμβαση που αναζητούν στα συνδικάτα
InTime

Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί αναμφίβολα την πιο σκληρή αντιπαράθεση των τελευταίων 18 μηνών. Πλέον, ανήκει στην ιστορία.

Όμως, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι αυτό που μένει για το κόμμα τους δεν είναι μία «χαμένη» κοινοβουλευτική μάχη, αλλά μία παρακαταθήκη για το μέλλον, που δεν είναι άλλη από την εκ νέου «γνωριμία» τους με τη νεολαία και την προετοιμασία για την μάχη των εργασιακών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αξιολογήσει θετικά την παρέμβαση τους στη μάχη της Παιδειας. Η δυναμική κοινοβουλευτική παρουσία, η άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων τους στους πανεπιστημιακούς, που συνέβαλλαν στο να υπάρξει μία σαφής καταδίκη του νομοσχεδίου από χίλιους και περισσότερους ακαδημαϊκούς, αλλά και η συμμετοχή των νεολαίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός πως δεν διαθέτουν μεγάλη επιρροή στο φοιτητικό κίνημα, είναι κινήσεις που δεν περνούν απαρατήρητες.

Στα θετικά καταγράφουν και την ανάδειξη του ζητήματος της μείωσης των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που αντικειμενικά απασχολεί χιλιάδες οικογένειες. Επίσης, θεωρούν έδωσαν και σαφές ταξικό στίγμα, αφιερώνοντας σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματολογίας του στη μείωση των εισακτέων από τα νυχτερινά λύκεια και τα ΕΠΑΛ.

Σε γενικές γραμμές, στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για τον τρόπο που κινήθηκαν συνολικά οι δυνάμεις του κόμματος. Πλέον, επιθυμούν αυτός ο τρόπος δράσης να επαναληφθεί και στα καυτά μέτωπα που βρίσκονται στον πολιτικό ορίζοντα, με πρώτη στάση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο και αναμένεται να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη κοινωνική αντίδραση, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Στην Κουμουνδούρου είναι κοινή παραδοχή πως υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία υπάρχει ανάμεσα στην εκλογική επιρροή του κόμματος και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επίσης, γνωρίζουν πολύ καλά πως κόμμα που θέλει να καλύψει τον πολιτικό χώρο ανάμεσα στην ριζαοσπαστική Αριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία, δεν γίνεται να μην έχει γερές κοινωνικές βάσεις. Ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, από όπου δηλαδή προέρχονται και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποκτήσει σχέσεις με πρόσωπα που έχουν επιρροή στους μαζικούς τους χώρους και κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε αυτούς τους χώρους υπάρχουν άνθρωποι που ενώ συνεχίζουν να ανήκουν ή να συνεργάζονται με την «πράσινη» συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ, δεν ανήκουν στο ΚΙΝΑΛ. Το ίδιο ισχύει και για ανένταχτους αριστερούς, που δεν έχουν κάποια κομματική ιδιότητα και θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ένα μεγάλο κάλεσμα του Αλ.Τσίπρα για ριζική ανανέωση του τοπίου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε επαφή μαζί τους, όμως ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, όπως για παράδειγμα είναι οι ανατροπές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στις εργασιακές σχέσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.