ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακονίζει τα «μαχαίρια» του για ΕΡΤ - Ετοιμάζει τροπολογία για τον διορισμό της διοίκησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακονίζει τα «μαχαίρια» του για ΕΡΤ - Ετοιμάζει τροπολογία για τον διορισμό της διοίκησης
INTIME

Έτοιμοι να φτάσουν στα «άκρα» για το θέμα της ΕΡΤ εμφανίζονται τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχέδιου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καταθέτοντας τροπολογία για τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της, αποφεύγοντας προς το παρόν να μποϊκοτάρουν τις ενημερωτικές της εκπομπές.

Με ακονισμένα τα «μαχαίρια» τους αναμένεται να προσέλθουν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ετοιμάζονται να τα στρέψουν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα. Αφορμή δεν είναι άλλη, παρά ο τρόπος που πρόβαλε η δημόσια τηλεόραση το περίφημο «γεύμα της Ικαρίας» - που εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε, άνοιξε και ένα παράλληλο μέτωπο στη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, που δεν είναι άλλο από εκείνο της ΕΡΤ.

Όλα ξεκίνησαν από την δημοσίευση ενός χειρόγραφου εγγράφου που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, μέσω του οποίου δίνονταν οι οδηγίες στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην προβάλουν πλάνα από το σπίτι του «γαλάζιου» βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη, όπου γευμάτισε ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ικαρία. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι καταγγελίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που υποστήριξαν ότι με άνωθεν εντολές έγινε απόπειρα υποβάθμισης του θέματος.

Έκτοτε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μία «σταυροφορία» για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, στο «στόχαστρο» του κόμμα τος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, που όσο η Νέα Δημοκρατία βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ήταν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κ.Μητσοτάκη. Μάλιστα, πριν από λίγα 24ώρα, η Κουμουνδούρου ζήτησε την απομάκρυνση του και τον διορισμό νέας διοίκησης, που θα έχει διακομματικής συναίνεση, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαν αφήσει να εννοηθεί πως βρίσκονταν ένα βήμα πριν από το μποϊκοτάζ των ενημερωτικών της ΕΡΤ, σε περίπτωση που δεν γίνονταν αποδεκτό το αίτημα της. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε η απειλεί να μην γίνει πράξη, καθώς θεώρησαν ότι στην πραγματικότητα δεν θα τους ωφελούσε σε τίποτα. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση, γιατί αν η ανυπόφορη -όπως τη χαρακτηρίζουν- κατάσταση συνεχιστεί, τότε δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να συζητηθεί ξανά η συγκεκριμένη πρόταση.

Αυτό που αποφάσισαν, είναι να μετατρέψουν το θέμα της ΕΡΤ σε μείζον ζήτημα αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υφυπουργού Επικρατείας Θόδωρου Λιβάνιου για τα ΜΜΕ, που έρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει όλοι οι ομιλητές να τοποθετηθούν για την ΕΡΤ, έχοντας συγκεντρώσει ήδη τα στοιχεία για την προβολή της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που είναι συντριπτικά υπέρ της πρώτης. Επίσης, κομματικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί και τροπολογία με την πρόταση τους για συναινετικό διορισμό της διοίκησης της ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, για να αποφύγουν την αντεπίθεση της κυβερνητικής πλευράς για τα δικά τους πεπραγμένα στην ΕΡΤ, στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δημόσια αυτοκριτική για τους χειρισμούς τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.