ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενόχληση Μητσοτάκη για το πινγκ πονγκ ευθυνών και οι επερχόμενες αλλαγές σε φορείς και οργανισμούς

Η ενόχληση Μητσοτάκη για το πινγκ πονγκ ευθυνών και οι επερχόμενες αλλαγές σε φορείς και οργανισμούς
InTime

Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τα εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε και όχι τυχαία, ενοχλημένος από το πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε διάφορους αρμόδιους και προανήγγειλε σχέδιο νόμους που θα  οριοθετεί με σαφήνεια τις αρμοδιότητες φορέων της κεντρικής διοίκησης.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού είναι έντονη για το μη συντονισμό υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση στην Αττική και το μόνο βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης, και διάρθρωσης φορέων και οργανισμών που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε αλλαγές στα πρόσωπα.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε πως πρώτα θα πρέπει να επισκευαστούν οι βλάβες και στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών.

Το ερώτημα που έχει προκύψει και το οποίο δεν έχει ακόμα απαντηθεί είναι αν τελικά το κλάδεμα των δέντρων είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αρμόδιες αρχές πετούν το μπαλάκι η μία στην άλλη και αυτό είναι που έχει προκαλέσει δυσφορία στον πρωθυπουργό.

Έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που αποκάλυψε το Newsbomb.gr προς δήμους και δασαρχεία γνωστοποιεί πως θα επιθεωρήσει και θα συντηρήσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής Φιλοθέης-Κηφισιάς ζητώντας έτσι τους αποδέκτες του email να κλαδευτούν όσα δέντρα γειτνιάζουν με αγωγούς. Ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά από το δασαρχείο σχετική άδεια για κλάδεμα και κοπή δέντρων, αλλά και τη συνδρομή του δήμου και των κατοίκων. Άμεση ήταν η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που σε ανακοίνωση της τόνισε πως δεν είναι στη δική της αρμοδιότητα να κόψει τα δέντρα κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας.

«Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας», υποστήριξε η ΚΕΔΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε: «έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο. Έτσι, έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά μόνο γι' αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.