ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη ψηφοφορία για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο

Η κρίσιμη ψηφοφορία για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο

Τη Δευτέρα αποφασίζει το Γερμανικό κοινοβούλιο για τη νέα βοήθεια ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει δανειακή στήριξη προς την Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ και «κούρεμα» του χρέους με στόχο να φτάσει στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020.

Μετά το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως πρέπει πάση θυσία να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε ότι αφορά στην ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ έδειξε πως οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν το πακέτο.

Παρά τους αυστηρούς όρους που το συνοδεύουν πάντως, η Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα εάν ο αριθμός των «ανταρτών» ξεπεράσει τους 19, και άρα αμφισβητηθεί η λεγόμενη «κοινοβουλευτική πλειοψηφία της καγκαλερίας».

Ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής του FDP ο οποίος συχνά επαναλαμβάνει ότι δεν επιθυμεί να υπογράφει «λευκές επιταγές», δήλωσε ότι η ευρωζώνη απλώς κέρδισε χρόνο.

Ο Σέφλερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το νέο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. «Είναι τόσο βέβαιο, όπως τα 'αμήν' στην εκκλησία, ότι θα υπάρξει τρίτη και τέταρτη διάσωση της Ελλάδας» πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung.

Ο Χανς Μίχελμπαχ, βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), δήλωσε από την πλευρά του ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει αμέσως τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τέλος, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), επεσήμανε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν λυθεί και ότι δεν θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης.

«Φοβάμαι ότι το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, περιλαμβανομένου του μερικού "κουρέματος" του χρέους, απλώς εξασφαλίζει χρόνο και υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι» είπε ο Μπόσμπαχ.

«Δεν πιστεύω ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα είναι η τελευταία λέξη. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, καμία χώρα να μην μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τότε είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι η Ελλάδα να χρειαστεί ξανά βοήθεια» πρόσθεσε.