Τσίπρας: Περιμέναμε μια συγγνώμη για τα λάθη της κυβέρνησης, υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο Λιγνάδη

Αντώνης Γκιόκας

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν ζήτησε μια συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις στο «σκάνδαλο Λιγνάδη» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις δικές του πολιτικές ευθύνες, αλλά και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για επιχείρηση «συγκάλυψης» της υπόθεσης Λιγνάδη.

«Εδώ και ένα περίπου μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε αποτρόπαια εγκλήματα. Αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, θέλετε δε θέλετε», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός που παρακολουθεί, θα περίμενε σήμερα να ακούσει από εσάς έστω και μια συγνώμη για τις ολιγωρίες, τα λάθη και τις παραλήψεις σας. Να αναλάβετε έστω τη πολιτική ευθύνη. Και να δώσετε εξηγήσεις. Αντί αυτού εσείς νομίζετε ότι θα γλιτώσετε αλλάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης. Και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση», συνέχισε σε επιθετικό ύφος ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη τοποθέτησή του με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα θύματα που τόλμησαν να μιλήσουν. «Στα παιδιά και τα κορίτσια, τις γυναίκες και τους άνδρες, που κουβαλούσαν και κουβαλούν ένα βαθύ τραύμα στη ψυχή του. Κι όμως βρήκαν το θάρρος όχι μόνο να ανοίξουν τη ψυχή τους και να δείξουν τις πληγές τους».

Αναρωτήθηκε αν υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές κατηγορίες στην υπόθεση αυτή και όχι πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν πολιτικό σκάνδαλο.

«Δεν έγινε μπροστά στα μάτια όλων μας μια άκομψη, χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη, ως «ταλαιπωρία ενός σκηνοθέτη για το τίποτε»; Ακόμα χειρότερα, δεν επιχειρήθηκαν να εμφανιστούν οι δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις ως παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας; Αν όμως κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείται σήμερα πολύ σοβαρά κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής, επαναλαμβάνω ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, αθωότητας».

Να παραιτηθεί η Μενδώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη παραίτησης της Λίνας Μενδώνη, προχωρώντας σε ευθεία επίθεση σε βάρος του Κ.Μητσοτάκη και ρώτησε αν υπάρχει κάποιο «μυστικό» που τους συνδέει.

«Αποφασίζετε και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της. Να στηριχτεί. Να ξεπλυθεί πολιτικά. Γιατί, όπως λέει το τελευταίο κεφάλαιο της προπαγάνδας σας, δεν έκανε παρά ένα μικρό επικοινωνιακό λάθος!. Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος ; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε;», διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρησε μάλιστα να συνδέσει τα πεπραγμένα της υπουργού Πολιτισμού κατά το εικοσαήμερο που προηγήθηκε της σύλληψης Λιγνάδη, με τον πρωθυπουργό. «Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του; Από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας στις 6 του Φλεβάρη;», σχολίασε με δεικτικό τρόπο.

Στη συνέχεια, στάθηκε στην ανακολουθία των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το πότε παραιτήθηκε ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, λέγοντας πως «εκ των υστέρων μας είπατε, και αφού αφήσατε την ίδια τη Μενδώνη και τον Ταραντίλη να εκτεθούν με ψέματα, ότι εσείς ζητήσατε από τον Λιγνάδη να παραιτηθεί;»

«Από μόνη της αποφάσισε, λοιπόν, να ζητήσει μεν τη παραίτηση Λιγνάδη αλλά να μη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρά να περιμένει, δίνοντας κρίσιμο χρόνο στον κατηγορούμενο να κρύψει τα όποια ίχνη, και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά όταν και μόνο όταν ιτιών ήδη γνωστό πως κατατέθηκε μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα; Από μόνη της αποφάσισε, εκείνη τη μέρα, να μιλήσει στους δημοσιογράφους την ίδια μέρα και ώρα που κι εσείς κάνατε το ίδιο στο προεδρικό μέγαρο;», σημείωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε και από το βήμα της Βουλής τα ερωτήματα που είχε θέσει όλες αυτές τις ημέρες το κόμμα του.

Τι σήμα δίνετε με τις επιθέσεις στους ηθοποιούς;

Ο Αλ.Τσίπρας δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη και την ανακοίνωση της ΝΔ, που στοχοποιούσε επί της ουσίας Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αναρωτώμενος «Τι σήμα δίνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματός σας, ο κύριος Ρωμανός, όταν επιτίθεται με σκαιούς χαρακτηρισμούς στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, δηλαδή σε αυτούς που προωθούν τις αποκαλύψεις στη δικαιοσύνη; Αυτή είναι η γραμμή της ΝΔ;», ταυτίζοντας τη στάση αυτή, με εκείνους που σιγοψιθυρίζουν «γιατί μιλάνε τώρα τα θύματα των βιασμών».

«Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορείτε να τα αποφύγετε κύριε Μητσοτάκη, με διαλογικές συζητήσεις περί ποιότητας του δημόσιου διαλόγου, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας αντιπερισπασμός ντροπής», συμπλήρωσε ο Αλ.Τσίπρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε εκείνα τα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, που λένε πως όσοι καταγγέλλουν τους «αδιανόητους χειρισμούς» της Λ.Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη, το κάνουν επειδή είναι αριστεροί που τη μισούν γιατί δήθεν ξεμπλόκαρε μεγάλες επενδύσεις και το Ελληνικό. «Ο Νίκος Σ. δηλαδή κατήγγειλε τον κ. Λιγνάδη γιατί δεν θέλει να γίνει το Ελληνικό; Πόση χυδαιότητα αλήθεια, μπορεί να χωρέσει στην πολιτική σας σκοπιμότητα; Και εν τέλει κύριε Μητσοτάκη, μια ειλικρινής απορία: Με ποιούς είναι η έγνοια σας τούτη την ώρα ;Με τα θύματα ή με τους θύτες; Με το να ενθαρρύνετε τα θύματα να μιλήσουν ή με το να προφυλάξετε τους θύτες από τα σκυλιά;», ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, καρφώνοντας με αυτό τον τρόπο τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Ο κύριος Γεραπετρίτης τι μας είπε; Ότι τελικά ζητήθηκε η παραίτηση του Λιγνάδη όταν δημοσιεύθηκε η ανατριχιαστική καταγγελία του Νίκου Σ. , αλλά δεν το είπατε δημόσια για να μην διαπομπεύσετε τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, να μην τον ρίξετε στα σκυλιά.Και βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, που δεν λέει λέξη χωρίς την έγκρισή σας, να αυτοεξευτελιστεί. Και να αποδώσει την παραίτηση σε «προσωπικούς λόγους»! Κάνοντας έτσι άλλο ένα βήμα, ένα άλμα θα έλεγα, στην προσπάθεια συγκάλυψης», είπε ο Αλ.Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι, αλλά είστε σοβαρά εκτεθειμένος. Και πολιτικά εντελώς ακάλυπτος, όσο θα καλύπτετε την υπουργό σας».

Διαφωνώ κάθετα με την ασυδοσία του πληκτρολογίου

Στη συνέχεια, διαχώρισε απολύτως τη θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα σόσιαλ μίντια. «Κρυφτείτε εσείς, αν θέλετε, πίσω από αυτά. Εγώ έχω υποστεί προσωπικά αυτού του είδους τις επιθέσεις με χιλιάδες χιλιάδων άθλιες αναρτήσεις τα τελευταία χρόνια. διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολόγιου σας καταλογίζει».

Επίσης, ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι ενώ ο ίδιος καταδικάζει αυτές τις πρακτικές, ο πρωθυπουργός δεν το έκανε ποτέ το αντίστοιχο όταν στόχος ήταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη πως όσο ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε μετατραπεί σε «μόνιμος αναμεταδότης εντός της βουλής των επιχειρημάτων των τρολ του διαδικτύου. Από το δικό σας στόμα που τώρα δοξολογεί τη ποιότητα των επιχειρημάτων, δεν βρήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις; Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας; Ε, αυτό ξεπερνά πια τα όρια της υποκρισίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved