ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Τα φώτα να στραφούν στους καταναγκασμούς που διευκολύνουν δράστες και φιμώνουν θύματα

Κουτσούμπας: Τα φώτα να στραφούν στους καταναγκασμούς που διευκολύνουν δράστες και φιμώνουν θύματα
INTIME

Στο πλαίσιο που διαμορφώνει τις συνθήκες για την για τη βία σε βάρος των γυναικών, των παιδιών και των ευάλωτων ανθρώπων, αναφέρθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Βουλή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη.

Τα φώτα να στραφούν στους οικονομικούς, κοινωνικούς και εργασιακούς καταναγκασμούς που διευκολύνουν τους δράστες και φιμώνουν τα θύματα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

«Αν μια ολυμπιονίκης, αν μία ή ένας αναγνωρισμένος ηθοποιός, αναγκάζεται να σιωπά και να θάβει μέσα του για χρόνια τις φριχτές εμπειρίες που έζησε… Αλήθεια, τι κουράγιο χρειάζεται μία εργάτρια, μία υπάλληλος, ένας απλός εργαζόμενος για να αντιδράσει, να καταγγείλει, να αποκρούσει τέτοιες μορφές βίας;», σημείωσε ο Δ.Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι ο βούρκος που αναπαράγει τη βια κατά των γυναικών και ευάλωτων ανθρώπων πηγάζει από την καπιταλιστική σαπίλα και υπογράμμισε ότι η ασπίδα προστασίας είναι ο συλλογικός αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ο κ. Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη και τόνισε ότι τον έπαυσαν τα θύματα και η κατακραυγή, ενώ η κυβέρνηση αναγκαστικά σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις για να καλύψει τις ευθύνες της.

Ζήτησε, επίσης, να απεμπλακούν οι ΜΚΟ από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τα θύματα κακοποίησης, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ, και μείωσαν τις ανώτατες ποινές, θεσμοθετήθηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση του βιασμού και υποβαθμίστηκε σε μικρότερο αδίκημα η μη συναίνεση.

Όσον αφορά την συζήτηση περί «ποιότητας του πολιτικού λόγου», τόνισε πως «η ΝΔ έχει ποτίσει χρόνια τώρα όλο τον βούρκο, ιδιαίτερα μέσω των μηχανισμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λουστείτε τα τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, κοιτάζοντας προς τον πρωθυπουργό, ότι δεν γίνεται να μην γνωρίζει «ποιοι επιστράτευσαν άθλια, μισαλλόδοξα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα», μιλώντας για κοινοβουλευτικά -και όχι μόνο- στελέχη της ΝΔ. Αναφέρθηκε σε βουλευτές της ΝΔ που έκαναν απαράδεκτες αναρτήσεις για τον Άρη Βελουχιώτη και το ΚΚΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση αν δεν τα ανέχεται και δεν τα καλλιεργεί.

Επίσης, σημείωσε ότι οι «κώδικες δεοντολογίας», που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, οδηγούν στη φίμωση συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν