ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε και στη πανδημία και στην οικονομία

Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε και στη πανδημία και στην οικονομία
InTime

Την άποψη πως η Λίνα Μενδώνη φέρει πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, εκφράζει μέσω του Newsbomb.gr ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλέιας, ασκεί σκληρή κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία, κατηγορώντας την πως «δεν ενίσχυσε τις δομές δημόσιας υγείας και να θωράκισε τη χώρα απέναντι στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα». Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε και για την οικονομία, υπογραμμίζοντας πως η μείωση των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης».

Όσο για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία «προοδευτική διακυβέρνηση, τόνισε ότι μόνο η κοινωνία μπορεί να επιβάλλει μία τέτοια επιλογή, κλείνοντας, παράλληλα, την πόρτα στη Νέα Δημοκρατία, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη δεξιά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη:

Κύριε Κατρίνη, πιστεύτε πως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη;

Η κ.Μενδώνη πρέπει να αντιληφθεί ότι το επιχείρημα ότι «παραπλανήθηκε και εξαπατήθηκε» από τον κ.Λιγνάδη δεν την απαλλάσσει από την πολιτική ευθύνη. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρωθυπουργό. Η επιλογή του κ.Λιγνάδη στη συγκεκριμένη θέση ήταν πολιτική επιλογή, ήταν πολιτική απόφαση. Και αυτή ή αυτός που την πήρε, έχει αναμφίβολα πολιτική ευθύνη.

Θέλω ένα σχόλιο για το πως βλέπετε την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, ειδικά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ…

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν πόσο πολύ μοιάζουν. Στις πρακτικές τους αλλά και στον τρόπο αντιπαράθεσης. Παρακολουθούμε, εδώ και ημέρες, πολύ χαμηλό επίπεδο «συζήτησης» με λάσπη, ακραία ρητορική και έλλειψη θέσεων. Η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε και το οποίο συνιστά ντροπή για το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.

Φαίνεται, δυστυχώς, πως οδεύουμε για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Τι θεωρείτε ότι έκανε λάθος;

Υποτίθεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο lockdown. Έχει δει κανείς κάποια βελτίωση; Αξιολογήθηκαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την αποτελεσματικότητά τους; Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν αξιοποίησε την σχετικά επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας για να ενισχύσει τις δομές δημόσιας υγείας αλλά και να θωρακίσει τη χώρα απέναντι στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Άνοιξε τον τουρισμό το καλοκαίρι χωρίς να λάβει τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε ένα μεγάλο αριθμό τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας. Το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο έβλεπε τα κρούσματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αποτυχία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης, εντείνει το αίσθημα κόπωσης των πολιτών οι οποίοι δεν βλέπουν αποτέλεσμα ενώ δεν προχωρούν και οι εμβολιασμοί με τον ρυθμό που πρέπει.

Και η οικονομία αιμορραγεί, με βασικούς τομείς κλειστούς επί μήνες και το ιδιωτικό χρέος να αυξάνεται και η δημόσια υγεία σχοινοβατεί, με τον αριθμό των κρουσμάτων και εισαγωγών να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και τις διαθέσιμες ΜΕΘ να λιγοστεύουν ανησυχητικά. Είναι αυτή επιτυχής διαχείριση;

Με την οικονομία τι βλέπετε να γίνεται; Τι μηνύματα παίρνετε από τους πολίτες;

Όταν ελεγχθεί, σε κάποιο βαθμό η πανδημία και υπάρξει μια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα, θα αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του προβλήματος. Η ελληνική οικονομία έχει υποστεί καίριο πλήγμα, χειρότερο από αυτό του 2010 και πολύ φοβάμαι ότι έρχονται λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει με ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια αυτό που έρχεται.

Η κυβέρνηση δε δίνει σε αυτές τις επιχειρήσεις, αυτό που χρειάζονται σε αυτή τη συγκυρία: ρευστότητα και μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις οφειλών

Έχουν ενεργοποιηθεί κόφτες σε όλα τα εργαλεία ρευστότητα που αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις ενώ έχουν υιοθετηθεί αυστηρά κριτήρια που καθιστούν απαγορευτική τη χορήγηση δανείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να λάβουν ενισχύσεις ως και 10 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει ελέγξει αν έχουν αξιοποιηθεί οι ως τώρα χρηματοδοτήσεις ή απλά αύξησαν τις καταθέσεις των επιχειρήσεων που τις έλαβαν.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Αποτελεί στρατηγική και συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η συρρίκνωση του αριθμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θέλουν μια οικονομία στην οποία θα υπάρχει χώρος για μεγάλες μόνο επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα είδαμε εικόνες των ΜΑΤ, να βγάζουν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να συλλαμβάνουν φοιτητές. Έτσι θα είναι από εδώ και εμπρός η κατάσταση στα ΑΕΙ της χώρας;

Η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019 έφερε το νόμο για την κατάργηση του ασύλου. Μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε τη δυνατότητα να επεμβαίνει και να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Προφανώς, για να φέρει πριν από λίγες μέρες ένα νέο νόμο, ιδρύοντας ένα ειδικό σώμα αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, αυτό σημαίνει ότι ο κ.Χρυσοχοϊδης απέτυχε.

Ποιος μας λέει ότι θα πετύχει τώρα; Τι έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης αυτούς τους 18 μήνες για να αποτρέψει περιστατικά βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια; Τίποτα.

Με κινήσεις εντυπωσιασμού δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Αντίθετα με τον τρόπο αυτό ανατροφοδοτείται και εργαλειοποιείται η βία για να εξυπηρετηθεί και μόνο ένα κομματικό αφήγημα.

Έχουμε ακούσει επανειλημμένα να λέτε «ναι» σε μία «προοδευτική» κυβέρνηση, βάζοντας ωστόσο ένα μεγάλο «αλλά», που δεν είναι άλλο από το να αλλάξουν πρώτα προς όφελος του Κινήματος Αλλαγής οι πολιτικοί συσχετισμοί. Θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικός ένας τέτοιος στόχος ή απλά πρόκειται για μία ευγενική άρνηση να συμπορευτείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η προοδευτική διακυβέρνηση χτίζεται στη βάση, μέσα στην κοινωνία και όχι μέσα από συμφωνίες και διευθετήσεις κορυφής. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολιτικά τις συμφωνίες που δεν είχαν νομιμοποιηθεί από τη βάση του.

Τι σημαίνει χτίσιμο στη βάση; Πολύ απλά σημαίνει απαντήσεις στα ερώτημα «με ποιους» και «για ποιους».

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να γίνει υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτών. Να εκφράσει τις ανάγκες και τα «θέλω» των νέων ανθρώπων και επιστημόνων, των ανέργων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, του κόσμου της εργασίας.

Με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να χτιστούν οι αρχές και οι στόχοι της προοδευτικής διακυβέρνησης. Γιατί όσοι μιλούν σήμερα για προοδευτική διακυβέρνηση , ξεχνούν και τις αρχές και τους στόχους. Την αντιλαμβάνονται ως μέσο διανομής κυβερνητικών θέσεων και αξιωμάτων.

Το αίτημα, όμως, για προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνει πλειοψηφικό και θα κυριαρχήσει όταν μετατραπεί σε κοινωνικό αίτημα.

Να φανταστώ ότι κλείνετε την πόρτα και στη Νέα Δημοκρατία, για μια πιθανή συνεργασία σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές;

Η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία έγινε μία μόνο φορά και για συγκεκριμένο λόγο που ήταν η διάσωση της χώρας. Ήταν μια συνεργασία εθνικά υπεύθυνη, πολιτικά όμως επιζήμια για το ΠΑΣΟΚ.

Με τη Νέα Δημοκρατία έχουμε μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που δεν παραγράφονται, ούτε αλλοιώνονται.

Οι διαφορές μας στην οικονομία, στα εργασιακά δικαιώματα, στον κοινωνικό χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας αλλά και στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης είναι θεμελιώδεις.

Έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες για τη χώρα και τους πολίτες και αυτό είναι, πλέον, εμφανές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.