ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιθετική τακτική από τον Χρήστο Παπουτσή

Επιθετική τακτική από τον Χρήστο Παπουτσή

-Βάζει κόκκινες γραμμές για το ΠΑΣΟΚ-Ταυτίζει τον Ε.Βενιζέλο με τις μνημονιακές πολιτικές

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπουτσή προκύπτει μία ουσιώδης ανατροπή αφού ''καίγεται'' ,οριστικά, το σενάριο της μοναδικής υποψηφιότητας που θα αποτελούσε βασικό επιχείρημα για να μην
πραγματοποιηθεί εκλογή από τη βάση. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πίεζαν και ταυτόχρονα προετοίμαζαν το έδαφος, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Παπουτσής δέχθηκε αποτρεπτικές παραινέσεις προκειμένου να ξανασκεφτεί το θέμα της υποψηφιότητάς του. Με επιχειρήματα που ξεκινούσαν από την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, στην πιο
δύσκολη φάση της ιστορίας του, έως το ισχυρότατο προβάδισμα και την αποδοχή Βενιζέλου από την κοινοβουλευτική ομάδα και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ο κ .Παπουτσής έδωσε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του πριν από μία εβδομάδα περίπου όταν,με τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε να δει κατ' ιδίαν τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο.

Τό αίτημά του διατυπώθηκε ενώπιον και άλλων υπουργών που ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Στη συνάντηση που ακολούθησε αμέσως μετά, ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αφήνοντάς του όμως την εντύπωση ότι δεν είχε πάρει ακόμα τις οριστικές του αποφάσεις.

Τόνισε όμως ότι είναι τελικά υποψήφιος τότε θα υπέβαλε και την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση. Από την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη που βρίσκονται κοντά του, εγκατέστησαν σε νέα γραφεία που βρίσκονται σε πολυκατοικία της οδού Λυκαβηττού.

Εκεί είναι πλέον το στρατηγείο του κ. Χρήστου Παπουτσή.

Επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του σε μία ''νεκρή'' ειδησεογραφικά ημέρα, την Καθαρά Δευτέρα και ταυτόχρονα την παραίτησή του από την κυβέρνηση. Θέλησε να προλάβει μία ανάλογη κίνηση από τον
κ. Βενιζέλο και ταυτόχρονα ,μέσα από την επιστολή της παραίτησής του, προδιέγραψε και την στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Πρόκειται για μία επιθετική τακτική που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται τα επόμενα 24ωρα για να προσδώσει δυναμική στην υποψηφιότητά του.

Οι στρατηγικοί άξονες της τακτικής του κ. Παπουτσή είναι:

- Να ταυτίσει τον κ. Βενιζέλο με τις μνημονιακές πολιτικές. Η φράση ''ατυχείς πολιτικές επιλογές'' που χρησιμοποίησε στην επιστολή παραιτησής του,αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα,
εκεί στοχεύει.

- Να εκμεταλλευθεί την τοποθέτηση Λοβέρδου για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Παπουτσής θα κινηθεί στον αντίποδα, επενδύοντας στα αντιδεξιά
αντανακλαστικά παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ , που εξακολουθούν να παραμένουν στις τάξεις του.

- Να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης όλων αυτών που δεν βλέπουν θετικά την ανάδειξη του κ. Βενιζέλου στη θέση του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ.

-Να ανοίξει,από αύριο κιόλας, μία συζήτηση για το νέο προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπουτσής θα ταχθεί υπέρ της ανάδειξης της αριστερής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ και της επανασύνδεσής του με τις κοινωνικές τάξεις που το στήριζαν.

- Να ταχθεί υπέρ της επιστροφής των διαγραφέντων. Όχι μόνο αυτών που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο αλλά και αυτών που είπαν όχι και στο πρώτο.

Ο πρώην Υπουργός δέχεται εισηγήσεις να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους, ταυτίζοντας τον αντίπαλό του με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που θέλουν να ελέγξουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και να επιβάλλουν συγκυβέρνηση με την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών.

Οι εισηγητές αυτής της στρατηγικής επισημαίνουν ότι ο κ. Παπουτσής θα έχει πιθανότητες μόνο αν δώσε ένα κινηματικό χαρακτήρα στην ψηφοφορία με διλήμματα που θα απευθύνονται στο θυμικό και το συναίσθημα.

Κοντά στον κ. Παπουτσή βρίσκονται η κ.Β.Παπανδρεόυ,ο κ.Μ.Καρχιμάκης, η κ.Μ.Ξενογιαννακοπούλου,ο κ.Γ.Παναγιωτακόπουλος κ.α.

Επαφές υπάρχουν με όσους διαγράφηκαν αλλά και με στελέχη του πάλαι ποτέ Παπανδρεικού μπλοκ, όσα δεν έχουν προσχωρήσει ακόμα στο στρατόπεδο Βενιζέλου.

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου διατηρούν την αισιοδοξία τους αλλά από χθες άρχισαν να προετοιμάζονται για τη διαδικασία εκλογής από τη βάση με κάλπες σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνουν ότι ο κ. Παπουτσής δεν μπορεί να εμφανίζεται ως αντιμνημονιακός έχοντας ψηφίσει και τα δύο μνημόνια και συμμετέχοντας, ανελλιπώς, στην κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα αντιμετωπίζουν σκωπτικά την
υποψηφιότητά του, λέγοντας ο΄τι ο στόχος του δεν είναι να εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά να εκλεγεί βουλευτής στην Α' Αθηνών.

Από την πλευρά των Βενιζελικών θα ''στοχοποιηθεί'' , το επόμενο διάστημα, ο κ.Μ,Καρχιμάκης που θεωρούν ότι δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του Γραμματέα λόγω του συγγενικού του δεσμού με τον κ. Παπουτσή
(είναι...μπατζανάκηδες).

Το σκηνικό που τείνει να δημιουργηθεί παραπέμπει σε πόλωση και ένταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που θα φτάσει.

Οι πρώτες τριβές ενδέχεται να δημιουργηθούν για τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας (πόσα εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν και σε ποιες περιοχές αλλά και ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου).