ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί θέλει να δημιουργήσει αέρα νίκης ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Γιατί θέλει να δημιουργήσει αέρα νίκης ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Τηστρατηγική τηςήρεμης καιυπεύθυνηςδύναμης πουθα βγάζει τηναυτοπεποίθηση τουβέβαιουνικητή, επιλέγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει των εκλογών της 18ης Μαρτίου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο βενιζελικό στρατόπεδο θεωρούν ότι έχουν εξασφαλίσει την αίσθηση της συντριπτικής υπεροχής σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κομματικών στελεχών.

Τις επόμενες ώρες θα δοθεί κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου που θα υπογράφεται από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Τόνια Αντωνίου και ο Κώστας Καρτάλης άρχισαν να συγκεντρώνουν χθες το απόγευμα υπογραφές βουλευτών και μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν ήδη υπογράψει 80 βουλευτές. Στόχος είναι οι υπογραφές να ξεπεράσουν τις 100.

Από εκεί και πέρα στοχεύουν στην επισημοποίηση και ανακοίνωση νέων ηχηρών προσχωρήσεων στο στρατόπεδο του Υπουργού Οικονομικών.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης θα ανακοινώσει τη στήριξή του προς τον κ. Βενιζέλο ενδεχομένως και πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να υπάρξει ανάλογη κίνηση και από τον κ. Ρέππα.

Αντίθετα, δεν υπάρχει θετική εξέλιξη στις παρασκηνιακές συζητήσεις που έγιναν με την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία δυσκολεύεται να υποστείλει τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Τόσο όμως η κ. Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Ραγκούσης θεωρείται απίθανο να υποστηρίξουν τον κ. Παπουτσή.

Το επιτελείο του κ. Βενιζέλου ρίχνει το βάρος του στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ ή ότι έχει μείνει από αυτήν. Θεωρεί ότι το κλίμα άνετης επικράτησης του κ. Βενιζέλου, που κυριαρχεί στην ΚΟ και στο στελεχιακό δυναμικό, θα μεταφερθεί και στη βάση.

Πιστεύουν ότι το κλίμα αυτό θα ενισχυθεί και από τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες και θα καταγράφουν μεγάλο προβάδισμα για τον κ. Βενιζέλο.

Σε ότι αφορά το χρονικό όριο παραμονής του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση και εκεί φαίνεται να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα αφού ο κ. Βενιζέλος δεν σκέφτεται να παραιτηθεί άμεσα αφού βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διεργασίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Βενιζέλος θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου αμέσως μόλις εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου στην μεθαυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και διαμηνύουν ότι θα είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβολής, έστω και για μία εβδομάδα, των διαδικασιών εκλογής. Επιπρόσθετα ζητούν να αποσαφηνιστούν πλήρως τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών που θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία της 18ης Μαρτίου με δεδομένο ότι αυτή δε μπορεί να γίνει με μητρώο μελών.