ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Αγωνία σε κυβέρνηση και ειδικούς - «Βόμβα» από μεταλλάξεις και συγκεντρώσεις

Lockdown: Αγωνία σε κυβέρνηση και ειδικούς - «Βόμβα» από μεταλλάξεις και συγκεντρώσεις

Lockdown: Με αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την εξέλιξη της πανδημίας, εκτιμώντας πως το επόμενο δεκαήμερο η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη.  Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ ασφυκτική παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι.

Σημαντική παράμετρο για την ανατροπή των επιδημιολογικών δεδομένων αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού, που εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και εξαιρετική ευκολία, οδηγώντας τους ασθενείς σε νοσηλεία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ειδικοί περιμένουν να περάσει και το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να διαφανεί το αποτύπωμα των τελευταίων παρεμβάσεων.

Όπως επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρισοτελία Πελώνη σε τηλεοπτική της συνέντευξη όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται για το lockdown και τα μέτρα ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. «Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες – δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μια μείωση των βαριών νοσηλειών σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού» δήλωσε η ίδια.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως βρισκόμαστε στην κορύφωση σου τρίτου κύματος και είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν δεν είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα τα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ δυσκολότερη.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποιώντας για τις συναθροίσεις και τις μεγάλες διαδηλώσεις εν μέσω lockdown.

Την ίδια ώρα, εξετάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση του πληθυσμού και τις επιπτώσεις στην οικονομία από το παρατεταμένο lockdown.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας, και μέλους της Επιτροπής, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, που επεσήμανε ότι «σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις για τις διαδηλώσεις.

Και χθες πάντως τα κρούσματα παρέμειναν σε τετραψήφια επίπεδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.626 νέες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, η Αττική βρέθηκε στην κορυφή της «μαύρης» λίστας με την κατανομή των κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας για ακόμα μια μέρα περίπου τις μισές μολύνσεις της χώρας.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό, ενώ ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν κι άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, το Λεκανοπέδιο συγκέντρωσε 834 κρούσματα του φονικού ιού, η Θεσσαλονίκη 145 και η Λάρισα 94.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.