ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουτρουμάνης:«Επώδυνες αλλά αναγκαίες οι αλλαγές στα εργασιακά»

Γ. Κουτρουμάνης:«Επώδυνες αλλά αναγκαίες οι αλλαγές στα εργασιακά»

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τόνισε πως οι αλλαγές στα εργασιακά είναι «πολύ επώδυνες» αλλά απολύτως «αναγκαίες» «για μην ζήσει η χώρα τα χειρότερα» και επιστρέψει στην δεκαετία του ΄50.

Για την μείωση των συντάξεων ανέφερε ακόμη ότι έγιναν με γνώμονα να μην θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ τόνισε πως αν δεν γινόταν οι αλλαγές οι μειώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες του 12%.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο στον τομέα του, εξήγησε πως αν δεν επέρχονταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί περισσότερο από το 12% γιατί τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατά 25%, ενώ 800.000 ασφαλισμένοι που οφείλουν, δεν πληρώνουν τις εισφορές τους.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το υπουργείο του εξήντλησε τα περιθώρια «για να προστατεύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους», στόχο που - όπως είπε - υπηρετούν οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν ως τροπολογίες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν 700.000 συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων 500.000 οι άνεργοι και 200.000 οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών, κυρίως άτομα με αναπηρία.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από τη μία πλευρά έχουν ως στόχο να καλύψουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τον άνεργο, είτε είναι μισθωτός, είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας που διέκοψε την επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά και τον εργαζόμενο που δεν συμπλήρωσε τις απαραίτητες προβλέψεις τις οποίες προβλέπει κάθε ταμείο για ασφαλιστική κάλυψη.