ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάσχα στο χωριό: Η ημερομηνία ορόσημο για τις αποφάσεις και τα σενάρια που είναι στο «τραπέζι»

Πάσχα στο χωριό: Η ημερομηνία ορόσημο για τις αποφάσεις και τα σενάρια που είναι στο «τραπέζι»
ΙΝΤΙΜΕ

Η προσεχτική και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με ενεργοποίηση της ατομικής ευθύνης αποτελεί τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς αναγνωρίζεται η κόπωση των πολιτών, που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων.

Οι «ανάσες» ελευθερίας κρίνονται απαραίτητες έπειτα από το πολύμηνο lockdown και στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως όσο προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού και οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, θα πρέπει οι πολίτες να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους και με τον τρόπο αυτό να μειωθεί η ενδοοικογενειακή διασπορά.

Το πώς θα προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών μέχρι το Πάσχα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 15 ημερών. Το κρίσιμο στοιχείο είναι η μείωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, στα οποία η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλειών και κυρίως των διασωληνωμένων που πλέον πλησιάζουν τους 800.

Υπό αυτές τις συνθήκες το θέμα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό αναμένεται να ξεκαθαρίσει αργότερα μέσα στο μήνα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέχρι τότε. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ πρέπει να αξιολογηθεί και η επιστροφή των μαθητών του λυκείου στα θρανία.

Η εβδομάδα ορόσημο που θα κρίνει τις αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η προτελευταία του Απριλίου, ώστε οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα για να αποφασιστεί τι θα γίνει με την μετακίνηση το Πάσχα.

Πάντως εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και απελευθερωθεί η μετακίνηση από νομό σε νομό θα υπάρξουν

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση προς ένα συγκεκριμένο προορισμό, ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός

Παράλληλα θα χρησιμοποιήσει και σε αυτή την περίπτωση το self test για να μειωθεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού, ενώ σχετική διαδικασία που θα ακολουθηθεί βρίσκεται υπό κατάρτιση. Και βεβαίως μέχρι το Πάσχα θα έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα έχει εμβολιαστεί, γεγονός που θα συνυπολογιστεί από τους ειδικούς. Το βέβαιο είναι, πως αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο 15ήμερο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Του έριξαν τη «χαριστική βολή στο κεφάλι» - Μισθωμένους εκτελεστές βλέπει η ΕΛΑΣ