ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι εκλογές θα λυτρώσουν τη χώρα»

«Οι εκλογές θα λυτρώσουν τη χώρα»

«Με τη ΝΔ η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», σχολιάζουν τα αρμόδια όργανα της ΝΔ, αποτιμώντας τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.

«Η ΝΔ δικαιωμένη για την κριτική της στην ακολουθούμενη μονοδιάστατη οικονομική πολιτική που στερείται αναπτυξιακών μέτρων αναγνωρίζεται ως το κόμμα που σταθεροποίησε τη χώρα όταν βρέθηκε κάτω από το χείλος του γκρεμού με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για νέες εκλογές», σχολιάζει ο Πολιτικός Σχεδιασμός της ΝΔ, με αφορμή και την τελευταία έρευνα της Public Issue που βεβαιώνει μεγάλο προβάδισμα, της τάξεως των 12 μονάδων, από το δεύτερο κόμμα τη Δημοκρατική Αριστερά και 17 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ.

«Η προκήρυξη των εκλογών που βρίσκεται πλέον επί τάπητος, θα λυτρώσει τη χώρα από τη χειρότερη μεταπολεμική της περίοδο. Οι Έλληνες, μαζί με τη ΝΔ, θα γυρίσουν επιτέλους αυτή τη σελίδα», σημειώνουν τα ίδια όργανα, εκτιμώντας πως η ΝΔ αναδεικνύεται σήμερα ως η μόνη κυβερνητική σταθερά στη χώρα.

Το βλέμμα στην Αριστερά

Οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν «γλίτωσαν», ούτε από την ερμηνεία των δημοσκοπικών δεδομένων.

«Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ενισχύει μεν τις δυνάμεις της αριστεράς, με καταφανώς όμως αρνητικό συνολικό ισολογισμό στο χώρο της κεντροαριστεράς / αριστεράς, ο οποίος περιορίζεται σήμερα στο 50% από 56% που είχε καταγραφεί στις εκλογές (ΠΑΣΟΚ 43,9%, ΚΚΕ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 4,6%)», αναλύουν στη ΝΔ, αποδεικνύοντας πως «μετρούν» τις εξ αριστερών απώλειες.

Την ώρα πάντως που «γαλάζια» στελέχη –ακόμη και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς- μιλούν για «πολυδιασπασμένη» Αριστερά, προκειμένου να υποτιμήσουν τη δυναμική της, οι εκ των έσω διαρροές και απώλειες ερμηνεύονται ως φυσική συνέπεια «σε μία εποχή πολιτικής κρίσης και επαναπροσδιορισμού που σηματοδοτούν ουσιαστικά μία νέα μεταπολίτευση».

Οι διευκρινίσεις… Αβραμόπουλου

Σειρά συζητήσεων προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της συνεργασίας των κομμάτων και μετά τις κάλπες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου αλλά και στελέχη της Συγγρού, έσπευσαν χθες να «μαζέψουν» την συγκεκριμένη αποστροφή και να δώσουν διευκρινίσεις, εξηγώντας πως ο κ. Αβραμόπουλος δεν μίλησε σε καμία περίπτωση για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά για την ανάγκη ευρύτερων συμφωνιών, την επόμενη ημέρα, οπότε και θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, διαψεύδουν τις φήμες περί υπόγειων συνομιλιών για μετεκλογική συνεργασία των δυο κομμάτων, διαμηνύοντας με κάθε ευκαιρία πως όσοι μιλούν για συγκυβέρνηση «μιλούν εκ του πονηρού», και υπενθυμίζουν τις δηλώσεις Σαμαρά πως το ΠΑΣΟΚ «χαμένο είναι και δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει. Θέλει να φαινόμαστε παρέα, για να μας κάνει και εμάς ζημιά. Συνενόχους ψάχνουν και κοιτάνε πίσω. Εμείς κοιτάμε μπροστά και έχουμε άλλο κώδικα αξιών και άλλο πρόγραμμα».