ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Zητάει χαλάρωση του λοκ ντάουν, άνοιγμα της εστίασης και στοχευμένα μέτρα

ΣΥΡΙΖΑ: Zητάει χαλάρωση του λοκ ντάουν, άνοιγμα της εστίασης και στοχευμένα μέτρα

Τα συχνά φαινόμενα της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων από μερίδα πολιτών, δεν αφήνουν αδιάφορο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Κουμουνδούρου, αν και παραδέχονται το πρόβλημα, δεν ρίχνουν το «ανάθεμα» στους πολίτες. Αντίθετα, κατηγορούν την κυβέρνηση ως τον μοναδικό υπεύθυνο αυτής της κατάστασης, καθώς εκτιμούν ότι με την αλλοπρόσαλλη -όπως τη χαρακτηρίζουν- τακτική της, απαξιώθηκε στα μάτια των ελλήνων, κάνοντας τους να χάσουν την εμπιστοσύνης τους προς την πλευρά της εξουσίας.

Ως λύση στα φαινόμενα συνωστισμού των νέων ανθρώπων στις πλατείες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Όπως σημειώνουν από τη Κουμουνδούρου, με ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρά, πάντα, υγειονομικά πρωτόκολλα, ο κόσμος θα μπορεί από να βγει έξω με κανόνες ασφαλείας και πρωτόκολλα και έτσι θα αποφεύγεται ο συνωστισμός στις πλατείες και στα σπίτια, με τα καταστήματα αυτά να αποτελούν πραγματικές βαλβίδες εκτόνωσης.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει διπλό όφελος από αυτή τη κίνηση, καθώς θα επανεκκινήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην εστίαση, όπου 80.000 καταστηματάρχες και σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, λουκέτων και απολύσεων. «Να εφαρμοστούν με λίγα λόγια κανόνες ασφαλείας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού κ διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Άλλωστε, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει ένα προσχηματικό και αποτυχημένο, ιδιότυπο λοκ ντάουν, που ούτε η ίδια πλέον πιστεύει ότι μπορεί να αποδώσει, πόσο δε μάλλον οι πολίτες - οι οποίοι και έχουν ταλαιπωρηθεί όλο αυτό το διάστημα. Για να στηρίξουν την άποψη τους περί «αποτυχημένου» λοκ ντάουν, συμπληρώνουν ότι οι έλληνες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζαν και καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Χάος συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κανέναν έλεγχο στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν αστεία τη κυβερνητική επιχειρηματολογία που υποστηρίζει πως μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. «Λες και φτάσαμε μετά από 6 μήνες lockdown να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων από τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες της τελευταίας εβδομάδας», αναφέρουν με μια ισχυρή δόση ειρωνείας από τη Κουμουνδούρου.

Ταυτόχρονα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στην άποψη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα από τις καθημερινές αντιφάσεις της, αλλά και από τη μη τήρηση των μέτρων από τα ίδια τα στελέχη της. Όπως, επίσης και από αυτό που ονομάζουν «πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων», για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν την «διαφημιζόμενη» από υπουργούς απελευθέρωση μετακινήσεων το Πάσχα, την οποία τώρα προσπαθούν να μαζέψουν κακήν κακώς.

Με λίγα λόγια, το σύνθημα της Κουμουνδούρου είναι πως οι πολίτες έχουν χάσει την υπομονή τους γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει κάνει μπάχαλο στην πανδημία, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και προσπαθεί να το κρύψει μέσα από την αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.