ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Καψής-Μιχελάκης

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Καψής-Μιχελάκης

Σε εκλογές αμέσως μόλις η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της συμφώνησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας;», ο κ. Καψής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου βασίστηκε στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκπληρώσει μία συγκεκριμένη αποστολή και μετά την ολοκλήρωσή της η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές», μία θέση στην οποία συμφώνησε και ο κ. Μιχελάκης.

Ερωτηθείς από το κοινό, ο κ. Καψής υποστήριξε ότι ο Τύπος συνέτεινε στην συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς τα κόμματα, καίτοι αναγνώριζαν την ανάγκη, βρέθηκαν κάτω από ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, τα ΜΜΕ «δεν μπορούν να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης εφόσον υπάρχει μία συγκεκριμένη συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για κάποιες εξουσίες που θέλουν «να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου και εκεί συναντώνται και προσωπικές επιδιώξεις και κομματικές διεργασίες». Ωστόσο, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή της κυβέρνησης θα διεξαχθούν εκλογές, ρίχνοντας τις προσπάθειες στο κενό.

Η εξουσία και τα ΜΜΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση διαθέτει τρόπους παρέμβασης στα ΜΜΕ, μέσω θεσμικού ελέγχου, οικονομικού ελέγχου, διοικητικού ελέγχου. Στη χώρα μας όμως υπάρχει μια θεσμική αυθαιρεσία, που δίνει μεγάλες δυνατότητες σε κάθε κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί.

Ένας άλλος τρόπος επηρεασμού είναι για παράδειγμα ο διορισμός ενός δημοσιογράφου σε κρατικές θέσεις. Μάλιστα, ο κ. Καψής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση υπουργού που είχε διορίσει όλους τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το αντικείμενο του υπουργείου του.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επισήμανε ότι οι δημόσιες μορφές εξουσίας προσπαθούν να επηρεάσουν τα μέσα ενημέρωσης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων ως ασπίδα προστασίας αλλά και ως μπούσουλα για την αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματός τους.

Πάντως και οι δύο συμφώνησαν ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να επηρεάσουν την κάθε κυβέρνηση, παρά την αλλαγή των συνθηκών, διαμορφώνοντας το πολιτικό κλίμα και θέτοντας την ατζέντα της επικαιρότητας.