ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία – Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Λιθουανό πρόεδρο

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία – Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Λιθουανό πρόεδρο

Οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς ενώ ετοιμάζονται να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία με κυριότερη το κλείσιμο του εναερίου χώρου της ΕΕ για τις αερομεταφορές της χώρας. Τετ-α-τετ με τον Λιθουανό πρωθυπουργό είχε πριν τη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώθηκε η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να συνεχίζουν τη συζήτηση στο δείπνο αφού αναλύθηκε εκτενώς το θέμα της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της RyanAir στο Μινσκ, καθώς έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, όπως και την κράτηση του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Τα κυριότερα συμπεράσματα αφορούν στην απαίτηση της άμεσης απελευθέρωσης του Ρομάν Προτάσεβιτς, τη σύγκληση συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για την άμεση διερεύνηση του πρωτοφανούς περιστατικού στην πτήση της RyanAir ενώ όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κλήθηκαν να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης κάλεσε την Κομισιόν να προτείνει περισσότερα πρόσωπα και οντότητες εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να υιοθετήσει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Μινσκ.

Το κείμενο των συμπερασμάτων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναλυτικά κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους.
  • καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό.
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων.
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση.
  • καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες.
  • υποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων.

Συνομιλία Μητσοτάκη – Ναουσέντα: Το «ευχαριστώ» του Λιθουανού προέδρου

Τετ α τετ με τον Λιθουανό Πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα είχε λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Λιθουανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με τον Προτάσεβιτς στη Λευκορωσία: Εμφανίστηκε σε βίντεο που τον δείχνει να ομολογεί