ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο των αυτοδιοικητικών εκλογών - Με εντάσεις η συζήτηση

Στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο των αυτοδιοικητικών εκλογών - Με εντάσεις η συζήτηση
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Με εντάσεις διεξάγεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, που αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής απόψε το βράδυ.

Από όλες τις προωθούμενες διατάξεις το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει εκείνη που αφορά στη μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από πενήντα τοις εκατό (50%) συν μία ψήφο, σε σαράντα τρία τοις εκατό (43%) συν μία ψήφο επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

«Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι, ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό» ανάφερε ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και τις καταγγελίες για κατάργηση του κανόνα της πλειοψηφίας, ότι «όταν λέμε ότι σε μείζονα ζητήματα αποδεχόμαστε, όχι το 43%, αλλά το 39% και το 38% για να φτιαχτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι το 43% δεν έχει επαρκή νομιμοποίηση. Είναι δικαίωμά σας να έχετε απόψεις που κατέστρεψαν τους δήμους».

Στον αντίποδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι το ζήτημα της κυβέρνησης δεν είναι η απλή αναλογική, αλλά -όπως εξήγησε- «καταργείτε το 50%+1, καταργείτε τον κανόνα της πλειοψηφίας, και βάζετε το 43%». Διαφωνίες εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης του δημάρχου, την οποία «δεν του τη δίνει το 43%».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες συστάσεις από τον ΕΜΑ για θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια