ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Παχατουρίδης: Ο δήμαρχος που γράφει ιστορία αποκαλύπτει τα μυστικά του στο Newsbomb.gr

Ανδρέας Παχατουρίδης: Ο δήμαρχος που γράφει ιστορία αποκαλύπτει τα μυστικά του στο Newsbomb.gr
INTIME

Τα έργα που δεν σταματούν ποτέ – Πως κρατήθηκε όρθιο το Περιστέρι στα χρόνια των μνημονίων και του covid-19 – Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην πόλη –  Ο οικογενειάρχης πίσω από τον δήμαρχο

Αποτελεί εκλογικό φαινόμενο. Από το 2002 έως σήμερα είναι ο άνθρωπος που ηγείται της πόλης του Περιστερίου. Η φθορά του χρόνου δεν τον αγγίζει αντίθετα ο χρόνος σε συνάρτηση με τα έργα του λειτουργούν υπέρ του. Τον εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι συμπολίτες του. Ο λόγος για τον Ανδρέα Παχατουρίδη, τον δήμαρχο του Περιστερίου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης στις δημοτικές εκλογές του 2019 κατάφερε να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 74%! Ένα ποσοστό κορυφαίο για τα εκλογικά δεδομένα.

Ο κ. Παχατουρίδης είναι ο μοναδικός Δήμαρχος που έχει καταφέρει να επανεκλεγεί σε πέντε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ανεβάζοντας μάλιστα το εκλογικό ποσοστό του.

Στη θητεία του βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του covid-19, των μνημονίων, των capital-control σε μια πόλη της οποίας οι κάτοικοι δεν είναι και οι πιο πλούσιοι των Αθηνών. Αντιθέτως απλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι του μεροκάματου.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης και το επιτελείο του σε όλες αυτές τις κρίσεις δεν άφησαν κανέναν μόνο του και στήριζαν (και στηρίζουν) με τρόπους διακριτικούς σεβόμενοι την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη.

Ωστόσο και ενώ όλα ήταν κόντρα και εναντίον στη πόλη τα έργα κομβικής σημασίας παραδινόντουσαν στον κόσμο με μεγάλη συνέπεια. Τρεις σταθμοί μετρό, κολυμβητήρια υψηλών προδιαγραφών, το άλσος της πόλης, μιας πόλης που πάντα ήταν καθαρή και πλυμένη.

Ο ίδιος ανοίγει τα χαρτιά του στο Newsbomb.gr μιλώντας για την 19χρονη πορεία του, για τις προκλήσεις των εποχών αλλά και για την επόμενη ημέρα στην πόλη της καρδιάς του. Τονίζει ότι η αγάπη του για τους πολίτες του Περιστερίου είναι ο κινητήριος μοχλός για να αλλάξει συνεχώς την πόλη και να την παραδώσει στις επόμενες γενιές πολύ καλύτερη.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί δήμαρχοι στα πηγαδάκια τους θέτουν θέμα προσπάθειας μίμησης του «μοντέλου Παχατουρίδη».

Τα έργα και οι ημέρες του σίγουρα θα γραφτούν στην Ιστορία όχι μόνο της πόλης του, που τόσο αγαπά…αλλά γενικότερα πως ένας πολιτικός με γνώμονα την αγάπη στο σκοπό που υπηρετεί μπορεί να κάνει αλλαγές που φαντάζουν ακατόρθωτες.

Στο Newsbomb.gr δεν μιλά μόνο για τα επιτεύγματα του, αλλά ανοίγει το άλμπουμ της ζωής του, μιλά για τις ρίζες της οικογένειας του που είναι βαθιές στο Περιστέρι αλλά και για τα παιδιά του που τα λατρεύει…

Είστε ο δήμαρχος που έχει ταυτίσει το όνομα του με την πόλη του Περιστερίου, είστε αυτός που σηματοδότησε μια νέα εποχή και το γεγονός αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση. Πίσω από αυτό το επίτευγμα κρύβεται ένας καθημερινός αγώνας που χτίζατε day to day αλλά και συνεργάτες που ακολουθούν το όραμα σας. Είναι ακριβώς έτσι ή υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που οδηγούν στην επιτυχία;

«Είναι και συμβαίνουν όσα αναφέρετε. Θα ήθελα όμως να προσθέσω σε αυτά, τον κυρίαρχο πυρήνα και το κίνητρο των στόχων μας, που αποκαλείται «αυθεντική αγάπη ζωής», για το έργο επίσης της ζωής μας, που αποκαλείται «Περιστέρι και πολίτες του Περιστερίου».

Τα μνημόνια συρρίκνωσαν την εθνική οικονομία. Το Περιστέρι είναι μια περιοχή που οι κάτοικοι του δεν είναι εύρωστοι στην πλειονότητα τους. Ο δήμος μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται στις δυσκολίες των δημοτών του. Ποιες ήταν οι πιο δύσκολοι περίοδοι και ποιες ήταν οι καινοτόμες κινήσεις του Δήμου που έδωσαν πολλές ανάσες σε πολλούς όλα αυτά τα χρόνια;

«Περάσαμε και τα δύσκολα. Η πόλη μας, πόλη κατεξοχήν προσφύγων και βιοπαλαιστών, με φλέβα δημοκρατική, ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και περηφάνιας, ήταν αναπόφευκτο να μείνει εκτός πανεθνικής οικονομικής δίνης και δοκιμασίας. Επειδή όμως στα δύσκολα και τις φουρτούνες, είναι που κρίνεται κυρίως η οξυδέρκειά μας, και όχι απλά στη μπουνάτσα και τη νηνεμία, ενεργοποιήσαμε στις κρίσιμες περιστάσεις, όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, όπως και όλους τους μηχανισμούς αλληλεγγύης, ευαισθητοποίησης και ανθρωπισμού. Στρέφοντας στοχευμένα, τους μοχλούς των κοινωνικών μας δομών και εργαλείων, προς την στήριξη και τη δραστική ενδυνάμωση των οικονομικά ασθενέστερων και αναιμικών, πληθυσμιακών ομάδων».

Τι έχει αλλάξει στο Περιστέρι από τότε που αναλάβατε την θέση του δημάρχου;

«Η αντίληψη, οι ιδέες, οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες. Η πόλη, η κοινωνία της και το δικό μας όραμα για ‘κείνες, γόρδιος δεσμός και ελιξίριο ακατάπαυστης, αυτοδιοικητικής μάχης. Ριζικές τομές στο σύνολο των υποδομών, της πόλης του Περιστερίου και γενέτειράς μου, αναμόρφωσαν την εικόνα της και ολόκληρο τον οργανισμό της, λούζοντάς τα με άπλετο φως και περνώντας τα από την συμβατικότητα και την βραδυπορεία, στον εκσυγχρονισμό και τις ραγδαίες ταχύτητες, των απαιτήσεων και των επιταγών του 21ου αιώνα που διανύουμε».

Για ποια έργα σας είστε υπερήφανος;

«Τόσο η απαρίθμηση, όσο και η ιεράρχηση των όσων σήμερα έχουμε καταφέρει να φοράει πάνω της μια σύγχρονη μεγαλούπολη, όπως το Περιστέρι, δεν αποτιμάται εύκολα. Λόγος βεβαίως που μας καθιστά υπερήφανους, για την υψηλόβαθμη απόδοση του αδιάκοπου και εντατικού έργου μας. Ώστε η πόλη που μας γέννησε και ηθελημένα της έχουμε αφιερωθεί, να έχει σήμερα αποκτήσει μιαν άλλη ολοκαίνουργια, όσο και πανελλαδικά αξιοθαύμαστη μορφή και πληρότητα υποδομών».

Ποια είναι αυτά τα έργα που γίνονται αυτή την στιγμή και θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης τα επόμενα χρόνια;

«Τίποτε τυχαίο. Τίποτε απλό. Απ’ άκρου εις άκρον της, ολόκληρη η πόλη δεν σταματά να μετατρέπεται σε εργοταξιακή αρένα. Μεγάλο υπερσύγχρονο υπόγειο παρκινγκ, νέο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο και θεατρικός χώρος, άξιος να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και εκδηλώσεις πολιτισμού, μέσα στην διετία που πρόκειται να ακολουθήσει, θα γίνουν άλλη μια επιπλέον δωρεά καρδιάς, από εμάς, τους φανατικά ταγμένους στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των απαιτήσεων, της κοινωνίας των συμπολιτών μας».

Ποια είναι τα στοιχήματα που έχετε θέσει;

«Εδώ και 20 συνεχόμενα χρόνια, έχω μάθει να δίνω αποκλειστικά μάχες αγάπης και να τις κερδίζω. Και τίποτε άλλο δεν μπορεί να μετατοπίσει τούτο το στοίχημά μου, από την πρωτιά που κατέχει».

Σας έχουμε δει στο δρόμο να χαιρετάτε τους δημότες με το μικρό τους όνομα, εκείνοι νιώθουν οικεία μαζί σας, η αγάπη σας προς αυτούς τους ανθρώπους είναι η κινητήριος δύναμη;

«Βλέμματα, ανάσες, φωνές, ονόματα, γελαστά πρόσωπα και χέρια απλωμένα, γινόμαστε όλοι και όλα μαζί, μια ενιαία γροθιά και αγκαλιά αγάπης, ασφάλειας και προστασίας. Γινόμαστε όλοι μαζί, δύναμη ζωής μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πρωτοποριακή. Δύναμη διάκρισης, υπέρβασης και νίκης».

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είστε βέρος Περιστεριώτης, πως ο πατέρας σας είχε ένα μικρό μπακάλικο αν δεν κάνω λάθος. Εκεί σμιλεύτηκε η αγάπη για την πόλη;

«Η οικογένειά μου και οι ρίζες της, συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία της πόλης μας. Αφού, όταν οι πρόγονοί μου, χτυπημένοι από την ανελέητη λαίλαπα της προσφυγιάς, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στον Περιστεριώτικο τόπο, όλη η πόλη ήταν τότε παντού, μόνον χωράφια και χώμα. Πάνω σ’ αυτά, φύτεψαν ρίζες βαθιές, μέσα από πολύ κόπο και ιδρώτα ζωής. Μέσα από αγώνα ασταμάτητο, αξιοσύνη και ικανότητα τρανή. Σε τέτοιες καταβολές και στην ατράνταχτη και ιστορική δύναμη και αξία τους, έχει το ορμητήριό της, η δική μου αγάπη για την πόλη. Και από ‘κει πηγάζει η προσπάθεια ζωής, που της αφιέρωσα, καθώς και το μέγεθος της σημασίας της».

Σε πολλά δημοσιογραφικά πηγαδάκια όταν αναφέρονται στο όνομα σας, αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το Περιστέρι. Δηλώσατε ότι θα κατέβετε και στις επόμενες εκλογές, αλλά κάποια στιγμή όλα κάνουν τον κύκλο τους, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη διάδοχη κατάσταση; Και ποια θα θέλατε εσείς; Υπάρχει περίπτωση να δώσετε το χρίσμα σε κάποιο πρόσωπο που συνεργάζεστε;

«Εκείνο που ξεχωρίζω και τούτη τη στιγμή είμαι σε θέση να σας πω, είναι πως η στιγμή που «σκάει» καθημερινά ο ήλιος και ξημερώνει ο Θεός την κάθε ‘μέρα, είναι εκείνη, η δική μου η στιγμή, που ατενίζω περιμετρικά τον ορίζοντα του Περιστερίου και ταυτόχρονα περιστοιχίζομαι από δύναμη περίσσια, από δυνατή πίστη και ορμή, για τα μελλούμενα της πόλης. Για τα μεγάλα του αύριο, που περιμένουν να την υποδεχθούν και με μείζονα αρτιότητα να την εξοπλίσουν. Όπως επίσης και ότι κοιτάζοντας τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μου κατάματα, τους στέλνω σήμερα το σήμα το δικό μου, πως «κρατημένοι σφιχτά με την άτρωτη δύναμη της πίστης, της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της αγάπης, συνεχίζουμε αταλάντευτα, ενωμένοι, γεροί και δυνατοί, την προσπάθεια της εμπροσθοπορείας μας και τον μονόδρομο της υπεροχής και της νίκης».

Ποιος είναι ο Ανδρέας Παχατουρίδης; Πόσα χρόνια ζει στο Περιστέρι, ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση, ποια είναι τα όνειρα του και οι προσδοκίες του για εκείνον και την οικογένεια του;

«Είμαι εκείνος που σε τούτον εδώ τον τόπο, έκανα σαν παιδί, τα πρώτα μικρά, παιδικά μου βήματα. Αργότερα όμως, έκανα και τα μεγαλύτερα, τα τολμηρά και τα ονειροπόλα. Ολόκληρη η ζωή μου, απαρχής μέχρι και σήμερα, φέρει την ηχηρή επιγραφή «Περιστέρι». Στα χνάρια των προγόνων μου και των γονιών μου, με καμάρι, με τιμή και περηφάνια, τους διαδέχθηκα και ‘γω με τη σειρά μου, ως οικογενειάρχης και σημερινός πατέρας τριών εξαιρετικών παιδιών. Τα οποία γαλουχήθηκαν με ισάξιες αρχές δεσμών ζωής, εφάμιλλες της ιστορίας, της παράδοσης, αλλά και της αναρρίχησης, πόλης και κοινωνίας συνανθρώπων μας, στις θεαματικές κορυφές των προορισμών του μέλλοντος. Με αυτές τις κορυφές και τα δυσπρόσιτα ύψη τους, δεν παύουν να φλερτάρουν, στου χρόνου την ατέρμονη πορεία, τα προσωπικά δικά μου όνειρα και οι φιλόδοξες δικές μου προσδοκίες, τόσο ως οικογενειάρχη και άλλο τόσο ως Δημάρχου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στο Νewsbomb.gr: Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στους γνωστούς - άγνωστους