ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: «Μαξιμαλιστικές» οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου- «Χωρίς αξία» η διακήρυξη της Med 7

Ελληνοτουρκικά
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και πολιτικές» κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του - η οποία δεν φαίνεται να συνάδει ιδιαίτερα με το κλίμα που καλλιεργήθηκε τη Δευτέρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ- σχετικά με την κοινή διακήρυξη της Med 7.

Όπως δήλωσε ο Τανζού Μπιλγκίτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, «η κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των επτά μελών της ΕΕ με ακτές στη Μεσόγειο στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου δεν έχει αξία για εμάς».

«Δεν είναι δυνατόν αυτό το σχήμα, που προωθεί τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και πολιτικές του ελληνικού- ελληνοκυπριακού διδύμου στο Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο, να συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα και στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή. Όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως, ένα πραγματικό περιβάλλον συνεργασίας δεν μπορεί να δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία και την ‘τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου’. Σε αυτή την περίπτωση, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ξανά την πρόταση του προέδρου μας για μια περιφερειακή συνδιάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο».

Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίστηκε ως βήμα για ήσυχο καλοκαίρι αό αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα πως το θετικό κλίμα που επικράτησε στο ραντεβού είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δύο ηγετών.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το βασικό μήνυμα της συνάντηση ήταν η ύπαρξη αμοιβαίας κατανόησης, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους εκφράστηκε επίσης η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Hurriyet

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 16 Ιουνίου: Νέα απόφαση από Ηλεκτρικό και Τραμ - Θα κινηθούν μέχρι τις 10:00 το πρωί